Въпреки че двама миньори загинаха нелепо в рудник "Ораново" и други двама са в неизвестност, отговорните по случая ведомства мълчат за това кой е отговорен и защо рудникът продължава да работи.

След обявена процедура през 2004 г., в началото на 2005 г. концесионният договор на фирма "Пирин Ораново" за добив на въглища при находище "Ораново" за следващите 35 години влиза в сила. Според концесионния договор в края на всяка година концесионерът трябва да представи в Министерството на икономиката и енергетиката работния си план за следващата.

В случая с рудник "Ораново" това е направено през ноември 2012 г. Учудващо, министерството, ръководено по това време от Делян Добрев, не се произнася по плана за работа до февруари 2013 г. Нещо повече, рудникът продължава да работи без одобрен план. Няколко месеца по-късно, при управлението на служебния министър Асен Василев, от министерството на енергетиката изпращат екипна проверка, според която са констатирани нарушения по плащане на концесионната такса, "но не и по експлоатацията на находището".

Очевидно в случая става въпрос за немърливост и небрежност, които доведоха до два отнети живота и още два, които до този момент са в неизвестност. Буди недоумение въпросът защо новият енергиен министър Драгомир Стойнев, който четвърти ден е на мястото на трагедията, не разкрива истината за това защо "Ораново" продължава да работи без одобрен план вече седми месец и кой е отговорен за това.

Учудващо защо синдикатите, които трябва да защитават правата на работниците, сега не повдигат въпроса пред работодателя какви са условията на труд в рудника, с какво работно облекло са миньорите и кога последно са получавали такова.

Остава отворен въпросът колко още мини в България работят с не одобрени годишни планове за работа и дали концесионерите плащат концесионната такса към държавата в срок. И ако не, защо и до кога ще продължават да работят.