Украинската милиция отцепи вчера завзетите от проруски активисти здания в източните градове Донецк и Луганск, като им предложи да сложат оръжие и да се предадат, съобщиха украинските власти. Протестиращите пък са укрепили барикадите около зданията в очакване на щурм.

Сутринта в Харков бе проведена спецоперация за освобождаване на зданието на областната администрация. Задържани бяха 70 души и сградата бе взета под контрол от украинските спецчасти. Това стана, без да се стреля. Руските медии твърдят, че в акцията са участвала чужди наемници, по-специално американци.

Предната вечер част от сепаратистите се объркаха и вместо кметството в Харков превзеха театъра за опера и балет. Очевидно не са били местни, написа във фейсбук журналист от града. Активистите поискали кметът да излезе и чак като видели сцената, разочаровани си тръгнали.

В понеделник в Донецк, после и в Харков проруските активисти

обявиха създаването на независими републики

Още същата вечер спецподразделения от други райони на Украйна се насочиха към размирните територии, а Радата ожесточи наказанията за сепаратизъм.

Вчера във фейсбук пък се появи съобщение от комитета на патриотичните сили на Донбас, че обявяването на Донецка народна република се отменя. По-късно обаче координаторът на движението “Донецка република” Олег Флоров обяви, че това е фалшификат и няма такова нещо. По-късно бе обявено, че в републиката вече е

сформирано временно правителство

Издигнати са барикади в кметството. В Луганск били забелязани 6 украински танка. Там привържениците на федерализацията все още удържат сградата на Службата за сигурност. Според украинския депутат Олег Ляшко те

държали и 22-ма заложници

В Николаев е имало сблъсъци между проруски протестиращи от палатковия лагер и жители на града, организирани в опълчение. Опълченците разгромили палатковия лагер, и от двете страни има пострадали.

Министерството на вътрешните работи на Русия изрази вчера безпокойство, че Киев съсредоточава военни части до границата с Русия. Силовото потъпкване на протестите в Източна Украйна създава заплаха за правата, свободата и живота на мирните граждани на Украйна, се казва в изявлението. (24часа)

Милиардерът Ринат Ахметов - помирител

Най-богатият човек в Украйна - милиардерът Ринат Ахметов, пристигна в Донецк завчера, за да помирява демонстранти и полиция, съобщи Интерфакс.

Ахметов произнесе реч пред проруски настроените демонстранти в своя роден град и ги призова да започнат преговори с представителите на органите на реда. Бизнесменът предложи да бъде създадена група за преговори с представителите на органите на реда. Той помоли активистите да няма нито един щурм и обяви: “Донбас – това е Украйна”. След това сформирана от демонстрантите инициативна група заедно с Ахметов се отправи към областното управление на милицията, където работи оперативен щаб.

Милиардерът контролира половината от стоманодобива, минната индустрия и производството на електроенергия от топлоцентрали в страната.