Делото за екстрадицията на Гергана Червенкова беше отложено.

Следващото дело е насрочено за 25 юли от 9,30 часа. В началото на съдебното заседание председателят на съдебния състав съобщи, че вчера 18 юли в 16.55 часа се е получило във ВКП писмо от прокуратурата на САЩ и министерството на правосъдието с червена лента и червен печат, по повод делото за екстрадиция на Гергана Червенкова. Писмо от Специализираната прокуратура за делото се е получило днес в 8.30 часа. По този начин заради изключително краткия срок нито обвинението, нито защитата са могли да се запознаят новопристигналите материали по делото. С този аргумент прокурорът по делото поиска да не му се дава ход. Адвокатът на Гергана Червенкова Златка Стефанова също поиска да не му се дава ход. След кратко съвещание съдийският състав Калинка Георгиева, Лада Паунова и Стефан Илиев отложиха делото за 25 юли от 9.30 часа. те поискаха и допълнителни заверени материали от Специализираната прокуратура, както и иззетите веществени материали, иззети при задържането на Червенкова. Искат с и допълнителни материали от досъдебното производство и разследването, които досега не са били приложени.

На излизане от залата Гергана Червенкова каза, че продължава да се иска нейната екстрадиция от САЩ. Но американската страна не се е запознала с нейните доказателства. Тя вярва не само на своите адвокати, които са приели защитата й като своя кауза, но вярва и на българското правосъдие. За първи път Гергана е усетила ангажимента на държавата с писмото на председателя на Народното събрание до правната комисия в парламента, но заради кратките срокове не знае дали може да й се помогне по този начин. Парламентарната правна комисия започва разглеждането на договора за екстрадиция, сключен между правителствата на България и САЩ, след писмото на Михаил Миков. Получила е и писмо от вицепрезидента Маргарита Попова, която като институция нищо не може да направи в този случай, но е проявила човешка съпричастност. "Ще продължа да се боря", категорична е Гергана Червенкова, вярвам в справедливостта и човечността. Тя каза, че най-големият подарък за дъщеричката й Нора за днешния й рожден ден, когато става на 7 години е, че ще бъдат заедно.

Залата по време на съдебното заседание беше препълнена, както и фоайето пред нея в Съдебната палата от хора, дошли да изразят съпричастността си към младата жена. Пред сградата мълчаливо изчакваха всички онези, които бяха дошли от рано сутринта да защитят Гери.

Близо 200 души бяха пред Съдебната палата в подкрепа на Гери Червенкова. Дойде и актрисата Цветана Манева, която каза, че идва, защото е не само убедена в невинността на Гери, а защото съчувствието трябва да се изразява в действия. Още от времето, когато смърт застрашаваше българските медицински сестри в Либия, се чуваха гласове, че може би са виновни и трябваше хора от други държави да ги защитят и да се преборят те да се върнат в България. Коя е тази държава, която допуска един невинен човек да бъде екстрадиран и да го очаква дълъг затвор. Това е вина не само към Гери, това е вина към всички нас и към децата ни. Знаят ли хората ако това се случи, как ще продължат да живеят, каза Манева.

Между хората, които идват има и много млади жени, които са с тениски, а на тях е напечатан образът на Гери с нейните деца и са провесили на вратовете си, изписани върху картон думите: "Няма да дам Гери". Един млад мъж се провикна: "Нека това не бъде мълчалив протест и всички в един глас извикаха: Няма да дадем Гери".

Всички поздравиха Гери, защото днес дъщеричката й Нора става на 7 години и тази есен ще бъде ученичка, вече е записана. Приятелката й Силвия каза, че ако трябва всички ще легнат пред съда, а ако се наложи и на летището, за да не допуснат Гери да бъде екстрадирана. Това може да се случи на всеки един от нас, защото никой няма сигурност, че може да бъде обвинен несправедливо и държавата да го защити.

Възрастен мъж, който се представи като Петър Велков каза, че не познава Гергана, но идва всеки път да я защити, защото не може човек, който никога не е бил в една държава да бъде съден от нея. Макар и в други времена България е била бомбардирана от САЩ, но ние не сме правили това. Но по-важно е българската държава да защити един невинен човек. Непрекъснато продължават да идват хора, повечето са с фланелки "Да спасим Гергана" и "Няма да дадем Гери".

На 17 юли пред Съдебната палата също се проведе протест в подкрепа на Гергана Червенкова. Тогава с листовки "Спаси Гери, ти може да си следващият" десетки протестиращи посрещаха минувачите пред Съдебната палата в София. Този протест, за разлика от шумните шествия в центъра на София е за една човешка съдба. Плакати с въпроси кой ще плати страданията на Гергана Червенкова за несправедливия затвор и обвинение, и дали едно извинение от Цветан Цветанов стига, можеха да се прочетат сред жените и мъжете с фланелки "Няма да дадем Гергана".

"Една част от хората, които идват да ме подкрепят са мои приятели и близки. Които вярват в моята невинност и имам тяхната подкрепа. По-голямата част, обаче, са непознати хора, които са запознати с моя случай и са се убедили, че има грешка. Моята ситуация е, че утре може да бъдат и други. Хората идват, защото това може да се предотврати и за в бъдеще", каза за БГНЕС Гергана.

БГНЕС припомня, че Гергана Червенкова е заплашена от екстрадиране в САЩ, за обвинения, за които се предвиждат 68 години затвор. Докато чака решението на съда обаче на нея й беше наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Тя престоя в ареста няколко месеца. На 2 юли Софийският апелативен съд пусна от ареста Гергана Червенкова под гаранция от 1000 лева.

Гергана Червенкова, работила в сайт за онлайн търговия с лекарства, докато един ден животът й се преобръща и тя вече е в следствения арест, но се надява "България да не допусне такова безумие!". Близките й се опитват да кажат, че обвиненията срещу нея са абсурдни, а Гери само е изпълнявала работата си - трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма "Юромедонлайн ООД".

Животът на Гери се преобръща, когато след посещението си миналата година в САЩ, Цветан Цветанов обяви по телевизията, че е разкрит (съвместно с американците) и задържан "основния организатор" на българо-американска организирана престъпна група. Тя (Гергана Червенкова) била обявена за издирване от САЩ. До 19 юли съдът очаква от ГДБОП всички събрани у нас по случая веществени доказателства /тези, които са дошли днес-бел. ред/. Чакат се и важни за съдбата на Гергана документи от САЩ,/дошлите вчера в 16.55 часа-бел. ред/ обясни тогава адвокатът й Златка Стефанова.