Военните действия на Русия в Крим могат да доведат до преразглеждане на американското военно присъствие в Европа, което непрекъснато намалява след края на Студената война, заяви високопоставен представител на Пентагона.

"Действията (на руснаците) в Европа и Евразия могат да накарат САЩ да преразгледат военното си присъствие и нуждите си в областта на бъдещо разполагане на военни сили и учения в региона", заяви Дерек Чолет, който отговаря за международната сигурност в Пентагона.

Вашингтон обаче "не търси конфронтацията" с Москва, уточни той пред членовете на Комисията за въоръжените сили в Камарата на представителите. Около 67 000 американски военни са разположени в момента в Европа, главно в Германия (40 000 души), в Италия (11.000) и във Великобритания (9.500). В края на 1991 г., когато СССР престана да съществува, те бяха 285 000 души.

Дерек Чолет не уточни какво би могло да включва преразглеждането на военното присъствие на САЩ в момент, когато Пентагонът е изправен пред бюджетни съкращения и се стреми да пренасочи част от средствата към Азиатско-Тихоокеанския регион. Отбелязвайки "незаконната военна намеса на Русия в Украйна", Чолет заяви, че тези действия променят "пейзажа в областта на сигурността в Европа" и предизвикват нестабилност по границите на НАТО.

За да успокои държавите членки на Алианса от Югоизточна Европа, Вашингтон вече изпрати подкрепление от шест бомбардировача F-15 в балтийските страни, 12 F-16 и три транспортни самолета в Полша. Един разрушител "USS Доналд-Кук" се очаква да пристигне в Черно море в идните дни.

Руски действия в Източна Украйна "ще доведат до сериозна ескалация на кризата", предупреди представителят на Пентагона.