Министърът на отбраната Ангел Найденов отличи военния разузнавач о.з. полк. Пеньо Пенев с награден знак "За принос към Министерството на отбраната", съобщава на сайта си служба "Военна информация".

Днес се навършват 50 години от освобождаването му от турския затвор и замяната му с 9 агенти на турското разузнаване.

Наградният знак се дава за висок патриотизъм и родолюбие, и за особени заслуги към националната сигурност на България и към министерството на отбраната. Връчи му я съветникът на министъра на отбраната о.р. бригаден генерал Валентин Цанков. На церемонията присъстваха директорът на служба "Военна информация" Веселин Иванов и военни разузнавачи от запаса.

О.з. полк. Пенев е арестуван на 29.06.1955 г. по време на изпълнение на служебна задача в Истанбул, където работи под прикритието на вицеконсул в българското дипломатическо представителство. Осъден е на 24 години и лежи в турските затвори от 1955 до 1964 г., където е подложен на жестоки инквизиции и унижения. Той се държи достойно и не се признава за виновен, не издава нито личния състав на резидентурата и задачите й, нито ръководената агентура. След 9 изключително тежки години в различни турски затвори на 08.04.1964 г. на граничния пункт Капъкуле, на турска територия, се извършва размяната на полк. Пенев срещу 9 турски агенти /десетият е пожелал да остане в България/, заловени и обвинени в шпионаж срещу Народна Република България.

След завръщането си в България продължава службата си в Разузнавателното управление на Генералния щаб /РУ-ГЩ/. О.з. полк. Пеньо Пенев се превръща в легенда сред колегите си и пример за младите офицери, се казва на сайта на военното разузнаване. Там се посочва още, че в момента той живее в София и здравето му не е стабилно.