Един от лидерите на проруските бунтовници в Донецк (Източна Украйна) Вадим Черняков обяви сформирането на "временно правителство на Донбаската република".

"Сформирахме временно правителство в Донецк", заяви Черняков, като припомни обявения приоритет от проруските активисти, които в неделя бойкотираха сградата на местната администрация в Донецк – да организират референдум преди 11 май за евентуално присъединяване на региона към Русия.

Черняков уточни, че датата на референдума и формулирането на въпроса или въпросите, които ще бъдат зададени, ще бъдат решени в координация с другите проруски групи в региона, в Харков и Луганск. Той увери също така, че проруските групи за самозащита вече ще контролират пътищата в региона, летището и гарите, "за да гарантират реда".

Журналист на Франс прес на място констатира, че днес проруските сили контролират само сградата на областната администрация. 33-годишният Черняков се представи като бивш представител на проруските групи за самозащита в Донецк. След като проевропейските власти в Киев заявиха днес, че активистите, които щурмуваха държавните сгради, ще бъдат считани за "терористи и престъпници", проруските бунтовници се заеха да укрепят барикадите, защитаващи достъпа до сградата на областната администрация.

"Ние всички се опасяваме от щурм на силите на реда", заяви Денис, младеж на около 20 години с маскирано лице и бейзболна бухалка.