Висшият съдебен съвет (ВСС) постави своебразен ултиматум на Камен Ситнилски - ако той не си подаде оставката, срещу него ще трябва да бъде образувано дисциплинарно производство (за целта петима членове на съвета трябва да внесат такова предложение).

Вчера етичната комисия на съвета обсъди скандала с изнесени разговори от специални разузнавателни средства, в които са замесени имената на членовете на съвета Камен Ситнилски и Румен Боев, Емил Христов – апелативен прокурор на Бургас, Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково, Миглена Тянкова – председател на окръжниья съд в Хасково и Христо Гьорчев. В разговорите се обсъжда разпределението на местата за членове на ВСС от прокурорската квота. Изборът беше през септември миналата година.

От изявление на председателя на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров от тази сутрин става ясно, че от Ситнилски се очаква именно да напусне съвета.

Бившият заместник главен прокурор обяви след заседанието, че ще се защитава и няма намерение да подава оставка.

"Доколкото разбрах е казано или да си подам оставка или ще ме уволняват...Как така? Това са въпроси, които се решават във ВСС. Истината, която аз мога да ви кажа и което съм решил е, че просто няма да си подавам оставка и ще се защитавам. Това е.", заяви  Ситнилски, цитиран от "Правен свят"

След заседанието на етичната комисия мнозинството от членовете й са решили, че от публикуваните разговори има данни за дисциплинарни нарушения от страна на трима участници, обяви Тодорова. Това са Камен Ситнилски, шефът на Окръжната прокуратура в Хасково Иван Ванчев и апелативният прокурор на Бургас Емил Христов. Вчера беше решено, че в кратки срокове ще бъдат внесени предложенията за дисциплинарните им наказания.

По-рано днес пък по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров отстрани временно от длъжност - апелативният прокурор на Бургас - Емил Христов.

"Дисциплинарни производства могат да се образуват по предложение най-малко на 5 души. Той може да е решил, но трябват 5 души. Не мога да кажа, има или няма достатъчно членове, които да внесат предложение за дисциплинарно производство. Колегите ще си преценят, който прецени, че трябва да участва, ще се присъедини и като станат пет, ще се вземат решение", обяви още Ситнилски, цитиран от "Правен свят".

Той уточни, че решението за наказание на член на съдебния съвет се взема с 2/3 от гласовете, а решението за наказание на магистрат е с решение на повече от половината".

Прокуратурата, която мигновенно след изтичането на записите, започна проверка. Тя установи, че те са в резултат от приложени специални разузнавателни средства по искане на бившата вече Главна дирекция за борба с организираната престъпност(ГДБОП). Те са били по дело срещу апелативния прокурор на Бургас Емил Христов.

Днес Ситнилски отбеляза,че информацията от СРС не може да се ползва за друго, освен за това, за което е събрана. До момента няма информация по проверката на комисията да са събрани други уличаващи данни освен тези записи.

"Едно СРС или ВДС (бел.ред- веществено доказателствено средство) не може да се използва за друго предназначение освен за това, за което е изготвено и по делото, за което е изготвено. Има и решение на ВАС в тази насока, че данни от СРС не могат да се използват по административни, дисциплинарни дела. Всичко, което трябва да се вземе като заключение, трябва да почива на доказателства. За да докажем това, трябва да разпитаме някой, да приложим някой документ. Не може, някой чул нещо, извадил от контекста на някакво СРС, метнал го някъде в пространството, друг го подел....",обясни Ситнилски.