Назначенията в сферите "Правосъдие" и "Сигурност" и ефективността на комисията за конфликт на интереси са били сред темите на представения днес в Брюксел устен доклад на Европейската комисия за България, предаде БНР.

Други засегнати в него въпроси са били свързани с дейността на Висшия съдебен съвет и главния прокурор, реформата в МВР, отнемането на незаконно придобито имущество, антикорупционната стратегия и службата БОРКОР.

От Европейската комисия отказаха подробности за обсъжданите теми, както и информация какви позиции са били изразени от експертите от страните-членки в рамките на работната група.

"Конкретно за България, комисията представи на страните-членки информация за развитието на съдебната реформа и конкретно – за нейната независимост и отчетност," беше лаконичното изявление на говорителят на ЕК Марк Грей. "Представихме сведения и за борбата с организираната престъпност и корупцията, като отново искам да подчертая, че не сме коментирали политическата ситуация в България" – каза още Марк Грей.