Атентатът тук преди една година несъмнено е извършен от Хизбула с подкрепата на Иран. Това заяви посланикът на Израел у нас Шаул Камиса-Раз.

Израелският посланик призова да бъде отдадена почит на настоящото българско правителство и на миналите за усилията им Хизбула да бъде призната за терористична организация. На възпоменателната церемония в Бургас мерките за сигурност са изключително засилени. Забелязват се и представители на силите за сигурност на покрива на летище Бургас.

На възпоменателната церемония в Бургас присъстват посланиците на Израел, САЩ, депутати, кметове, областни управители и др.

След церемонията бе открит и мемориал в памет на загиналите. Специално от Израел пристигнаха близки на загиналите, генералният директор на Израелския червен Давидов щит, директорът на болницата "Ихилов" в Тел Авив, които заедно с посланика на Израел в София, дипломати, български политици, министри, представители на Хабад, на еврейската общност в България, на израелския бизнес и общественици, почетоха жертвите.

Днес се навършва една година от атентата на летище Сарафово в Бургас. На 18 юли 2012 автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.