Нови две кипърски офшорки преплитат интересите на президента Росен Плевнелиев и бизнесмена Иво Прокопиев, показа разследване на ТВ7.

Фирмите от Никозия - Столбърг и Уиклеф Холдинг Лимитид лъснаха покрай продажбата на "Каолин" -добивната компания, която скандално продължава да продава в пъти по-скъп варовик на американските ТЕЦ-ове и прави тока за българите непосилно скъп. Точно тези две компании отклониха 7 милиона към Кипър при продажбата на акции от КАОЛИН на БФБ само 4 дни преди немската Кварцверке да

купи в края на май основния му пакет от 63%.

Повечето българи се сещат за затворения жилищен комплекс - Резиденшъл парк София, защото там живее семейството на президента Росен Плевнелиев, а съпругата му води войни с НСО, за да не се пренесе в Бояна, а да остане да живее там с трите им деца. По-малко са запознати с дребната подробност, че от 2005 бизнесменът Росен Плевнелиев е управител на дружеството Балгериън Резиденшъл Парк, което строи обекта. От 2008 г., когато започва активна търговия с жилищата, двете кипърски компании Столбърг и Уиклеф заедно с фирмата Плевнелиеви ООД купуват по 33% от акциите на строителя, а Юлияна Плевнелиева сменя съпруга си като управител на компанията Балгериън Резиденшъл Парк. По-малко от месец, след като категорично отрече да е имал

взаимотношения с офшорни фирми, името на президента Плевнелиев скандално лъсна и в партньорство с Иво Прокопиев покрай двете кипърски компании - Столбърг и Уиклеф. Формално може държавният глава и да е прав, защото Кипър е член на ЕС от 2004 г., но кипърските играчи

се появяват на българската борса тази година и печелят милиони в рамките на един ден 27 май покрай прехвърлянето на 6.6% акции от добивната компания КАОЛИН през борсата.

Ето и схемата: На 27 май много ловко на извънборсовия сегмент на БФБ "Алфа финанс холдинг", собственост на Иво Прокопиев, първо купува 3 и половина млн.

акции на Каолин за 1.73 лв.всяка, а после ловко продава 2 млн. от тях на кипърските компании по 1.45 лв. Така акционерите на "Алфа финанс холдинг"са ощипани засега с половин млн.лв.

Малко по-късно пак на 27 май кипърските Столбърг и Уиклеф продават за близо 4лв. всяка акция от Каолин на немската Кварцверке. Така само за тези 2 млн. акции към Кипър потичат 5 млн.лв., а понеже Столбърг притежава още 400хил.акции на Каолин, сумата набъбва с още 1.5 млн.лв.

За финал сметката показва, че ако е "на минус" "Алфа финанс холдинг"отклонява около 7 милиона лв. от кредиторите си, а ако е "на плюс" преразпределя приходите си към Кипър като ощетява бюджета със 700 000 лв. корпоративен данък.