Цената, която иска Русия за газа за Украйна е несправедливо висока, Това създава заплаха от прекратяване на транзита на руско "синьо гориво" към Европа, заяви и.д. министърът на икономиката и въгледобивната промишленост на Украйна Юрий Продан, предава от Брюксел РИА Новости с гриф "Спешно!"
"В тази ситуация възниква заплаха от прекратяване на доставките на газ за Украйна и съответната заплахах от прекратяване на транзита на газ за Европа, тъй като възможностите на Украйна да поддържа този транзит не са безгранични", каза Продан пред журналисти.

Юрий Продан обаче се отклони от директен отговор на въпрос кога украинската страна ще заплати доставките на руски газ за месец март. "Март месец... едва сега настъпва срокът на разплащанията", каза Продан на пресконференцията в Брюксел, предава ИТАР-ТАСС.

Агенцията припомня, че срокът за заплащане на доставките през парт е изтекъл на 7 април, но до днес "Нафтогаз Украина" не е превел нищо по сметките на "Газпром".

Шефът на "Газпром" Алексей Милер на 3 април посочи, че дългът на Украйна пред руската компания е 2,2 млрд. долара. Към 1 април дългът е бил 1,7 млрд. долара. Тъй като стойността на газа за Украйна през първата четвърт на годината е била 268,5 доллара за 1 000 куб. м., то "Нафтогаз" е внесъл от Русия около 1,8 млрд. куб. м. на сума 500 млн. долара, които е трябвало да преведе до 7 април.