Българското национално радио ще излъчва пряко мачовете от футболното първенство в ефира на програма "Хоризонт" – националният информационен лидер.

В присъствието на медии и журналисти, генералният директор на БНР - Радослав Янкулов и управителят на "Футбол про медиа" - Атанас Караиванов, подписаха двустранния договор, с който обществената медия придоби правата за излъчване в националния радиоефир на мачовете от футболното първенство за сезон 2013/14.

"С удоволствие ще следим всичко онова, което прави БНР и ви желая "На добър час"! Радослав Янкулов заложи в концепцията си за генерален директор важната стратегическа цел - връщането на правата за излъчване на първенството в Старата къща и се радвам, че днес това стана реалност", коментира Атанас Караиванов. "Футбол про медиа" е фирма на футболните клубове. Ние не подаряваме, ние продаваме правата. За мен, при договарянето имаше две изключително важни акцента - традицията и лоялността. Радвам се, че правата за излъчването по радио на мачовете от българското първенство за Купата на България и Суперкупата отново там, където са били винаги", отбеляза Караиванов.

БНР ще излъчва студиа преди и след мачовете със специалисти и анализатори, които ще правят своя коментар преди и след двубоите. След завършването на двубоите от поредния кръг, в ефира на "Хоризонт" на определен часови интервал, ще се излъчва клип с най-важните новини от спорта, резултатите и предстоящите мачове.

"Ще бъдем гъвкави във формирането на модулите и поднасянето на информацията. При добро програмиране - за което се изисква голямо майсторство, ще успеем да съчетаем съдържание и информация, така че да проследим и включваме футболните срещи. Българското национално радио разполага и с допълнителни ресурси и капацитет, през всички свои платформи - Радио Бинар, регионалните си радиостанции и интернет сайта www.bnr.bg. Ще използваме всички възможности, които ни дават електрониката и ефира, за да останем лидери. Ние не сме спортно радио и няма да се състезаваме с никой. Всичко, което заслужава внимание от всяка една област, ще намира своето място в програмата", подчерта генералният директор на БНР Радослав Янкулов.

БНР е първата медия в България, която преди повече от 50 години започна да предава пряко футболен мач. Тази традиция продължи през времето на десетилетията, с едно малко изключение. "Щастлив съм, че в годината, когато предаването "Спорт и музика" ще отбележи своята 50-та годишнина, имаме възможност да отговорим на потребността на слушателите на националното радио, да проследят в реално време какво се случва с любимия им отбор", отбеляза Светослав Костов, продуцент "Спорт" на БНР.

Над 200 мача ще излъчи БНР в рамките на турнирите за Купата на България и Суперкупата. Чрез своите регионални радиостанции и кореспондентска мрежа, обществената медия ще покрие успешно цялата страна и случващото се от света на спорта. БНР ще осигури и най-точната и бърза информация за двубоите и резултатите в "Б" група. "В голямата кошница на нашата обществена медия намираме достатъчно място за всички вкусове, интереси и очаквания на нашата аудитория, защото "Хоризонт" е програмата на всички българи. От 19 юли решително отваряме повече програмно време за спорт ", посочи директорът на програма "Хоризонт" Калина Станчева.

В неделя, когато са заложени възловите двубои, БНР ще отразява над 90 процента от срещите. Приоритетно време в програмната си схема за футбол и спорт, ще има и в понеделниците. "Една част от всеобхватната обществено значима дейност на Българското национално радио е спорта и разбира се футбола. С придобиването на радио правата за излъчване на футболното първенство, отговаряме на огромния обществен интерес към футболните мачове", обобщи Калин Катев, член на УС на БНР.