Това са мои записки, бележки и драсканици. Така председателят на КПУКИ Филип Златанов обясни съдържанието на тефтерчето си.

Златанов твърди, че никой не му е диктувал какво да прави и какво да си записва. За президента Росен Плевнелиев имаше сигнал, който ние прекратихме. Сигналът беше за конфликт на интереси и беше от средата на 2012 г. Той беше прекратен, тъй като нямаше данни за конфликт на интереси, въобще не можахме да установим частен интерес, заяви Златанов. Запитан какво означава изречението "какво да правим с президента", той отговори: "Аз като юрист и като член на комисията си задавам много въпроси. На мен през цялото време ми хрумва нещо докато работя. През миналата година сме имали 500 сигнала, а от началото на тази година до момента имаме 300 сигнала".

На въпрос какво означава някой да бъде "ударен", Златанов обясни: "Да бъде установен конфликт на интереси, може би".

Всеки един от членовете на комисията, не само аз, но и останалите колеги си съставяме мнение през цялото време докато работим по даден казус, каза Златанов.

Попитан за схемата, фигурираща в тефтерчето му, свързваща инициалите И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б., той отговори: "Не мога да кажа каква е тази схема. В даден момент съм си надраскал нещо". Според него комисията му не е бавила преписки. "Аз много пъти съм казвал, че срокът не е достатъчен за приключване на преписки", заяви Златанов.

Днес СГС гледа искането за отстраняване от длъжност на председателя на КПУКИ Филип Златанов.

БГНЕС припомня, че прокуратурата повдигна обвинение на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Той е привлечен като обвиняем заради длъжностно престъпление. Неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата по преписките, което по закон – са част от констатираните нарушения, съобщиха заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и зам.- градският прокурор Роман Василев. Сарафов съобщи, че са иззели тефтер, в който Златанов отбелязвал директиви за хода на определени преписки.

Един от хората, които най-много фигурират в преписката е президентът Росен Плевнелиев, като прокурорите не пожелаха да кажат дали е засегнато лице или е давал директиви. Те казаха още, че имат яснота кой е поръчителят, но не пожелаха да кажат.

"Забравил съм. Ако питате за Искра Фидосова, аз я познавам, да. Няма какво да отричам". Това каза пред БНТ обвиненият Филип Златанов. Прокуратурата показа личния бележник на Златанов, в който той отбелязвал директиви за хода на определени преписки. Един от хората, които най-много фигурират в преписката е президентът Росен Плевнелиев. В тефтера фигурират инициалите Б.Б., И.Ф. и Е.Д. – "депутат от ГЕРБ, до месец да се "удари". В директивите, които е получавал, включително има нареждания "да се установи конфликт". Има и бележки, и против медии. Не мога да ви кажа в конкретния момент какво съм мислил по този въпрос, обясни Златанов, който в момента е в отпуск. Той отрече да е имало натиск върху него, докато е бил на поста.