Днес изтича срокът за поддръжка на операционната система Windows XP от страна на Microsoft. Това означава, че в бъдеще компанията няма да пуска кръпки за откритите уязвимости и потребителите ще трябва да разчитат за сигурността само на антивирусните програми.
Но въпреки заявения ангажимент от повечето разработчици за поддръжка на актуални версии на техните антивируси за Windows XP, тези продукти не могат да пазят вечно потребителите на остарялата платформа. Новите експлойти на незатворени уязвимости ще бъдат много по-ефикасни отколкото в миналото, предупреди Лаборатория Касперски.

Базовият антивирус, работещ със сигнатури за известен малуер, е неефективен, твърди Лаборатория Касперски. Според експертите на компанията, ефективна защита могат да осигурят само проактивни технологии, които откриват непознати заплахи, в частност експлойти.
Новите и усъвършенствани програми за сигурност обаче, вкл. антивирусите за блокиране на достъпа на малуер до компютрите, ще използват и нови технологии, които не работят с Windows XP, заради нейната ограничена поддръжка на модерен хардуер и софтуер.
Така че, ъпгрейдът до нова операционна система е неизбежен, ако потребителите искат да бъдат защитени. Разбира се, възможна е специална поддръжка за Windows XP, но високата й цена я обезсмисля, уточнява компанията за сигурност.