Русия е готова да обмисли преговори за Украйна, така както бяха предложени от САЩ и ЕС, но рускоговорещите области в югоизточната част на страната трябва да бъдат представени на тях, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Готови сме да обмислим формат, в който ще бъдат представени европейските страни, САЩ, Русия и украинската страна", заяви Лавров на пресконференция относно възможността за провеждане на подобна среща след десет дни. За такава възможност съобщи вчера Държавният департамент след разговор на руския министър с американския му колега Джон Кери.

"Не сме говорили с Джон Кери за конкретна дата, защото, както се съгласихме, първо трябва да разберем какъв ще бъде форматът на срещата и дневният й ред", допълни Лавров. Той изключи провеждането на среща, която "не взема предвид протестите в Южна и Източна Украйна".

"Искаме Южна и Източна Украйна да бъдат представени", подчерта Лавров. Той заяви, че тези рускоговорещи области, където в неделя и понеделник проруски протестиращи нахлуха в административни сгради, издигнаха руското знаме и поискаха референдум, могат да бъдат представени от хора, които вече са определени като кандидати за президентските избори на 25 май.

"Каквито и да са мненията относно президентските избори (насрочени след свалянето от власт през февруари на проруския президент), кандидатите, които бяха одобрени от политическите партии, представляват легитимните политически сили в Украйна", заяви Лавров.