Апелативният съд реши, че таксиметровият шофьор Михаил Куртев, който помете автобусна спирка на Цариградско шосе, едно момиче загина и 12 бяха ранени, остава в ареста.

На 10 юли вечерта Куртев, пиян, се вряза с автомобила си в спирка на градския транспорт на бул. "Цариградско шосе".

Пред съда Куртев за пореден път призна, че изключително много съжалява за случилото се. "Жалко е, че нищо не може да се върне назад. Аз съм още съм потресен от случилото се", заяви той пред апелативните съдии, които помоли за по-лека мярка. Миналата събота съдия Мими Петрова от Софийски градски съд отказа да го пусне от ареста, а днес решението й беше потвърдено и от втората инстанция.

Апелативните съдии прецениха, че Куртев не е дисциплиниран шофьор и като такъв той има многобройни нарушения зад волана. За периода 1998 -2011 година той е санкциониран 24 пъти за различи провинения – преминаване на червено, превишена скорост, неспазване на пътни знаци, шофиране след употреба на алкохол.

Михаил Куртев е водач със завишен риск и това се е проявило и при катастрофата на "Цариградско шосе", подчертаха съдиите. Установена е и причината за произшествието, "субективно боравене на водача с уредите за управление на автомобила". Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

При инцидента, станал миналия вторник, бяха ранени 12 души. Станислава Асенова, която беше сред тези 12 пострадали, почина в Окръжна болница. Остава критично състоянието на 6-годишната Елена, която се бори за живота си в болница "Света Анна". Детето преживя мозъчна и коремна операция. Детето е около 25 кг, кръвта му е 3 кг, а преляната кръв е 2 пъти повече и тялото се нуждае от време да я "разпознае" като своя, информираха лекарите от Окръжна болница.

Таксиметровият шофьор Михаил Куртев се е движил с несъобразена скорост, загубил е контрол над автомобила и е излязъл в дясно от пътното платно, при което е предизвикал ПТП с 12 пешеходци, уточняват от СГП. Той е шофирал с 1.89 промила алкохол в кръвта. Ако бъде признат за виновен, може да получи от 5 до 15 години затвор.