Северна Корея си поиска от Панама арестуван от нейните ВМС кораб, натоварен с кубинско оръжие. Пхенян обяснява, че става дума за транспорт на законна пратка от военно оборудване, което по искане на Хавана щяло да бъде ремонтирано от Северна Корея и върнато обратно на Острова на свободата.

Според Хавана военното оборудване, открито на борда на кораба Chong Chon Gang сред тонове захар (?!), включва "морално остарели" ракети от съветско време и части, които пътували към Северна Корея за ремонт. Пхенян застъпва същата позиция. "На кораба няма нищо друго освен остаряло оръжие, което след ремонт ще бъде върнато в Куба съгласно напълно законна сделка", съобщава севернокорейската агенция КЦТА като се позовава на МВнР в Пхенян. Панамските власти съобщиха, че са открили подозрителния товар в понеделник, след като спрели кораба за рутинна проверка дали не превозва наркотици. По време на операцията капитанът на севернокорейският съд опитал да се самоубие, а екипажът оказал сериозна съпротива. По време на разпити от панамските власти всички от 35-членния екипаж отказали да отговарят на въпроси какво превозват. "Всъщност те имат право да не отговарят", каза пред медиите Хавиер Карбальо, прокурор, разследващ наркотрафика. Товарът на Chong Chon Gang беше свален на пристанището в Мансанильо, след като сред чувалите захар беше открито военно оборудване. Президентът на Панама Рикардо Мартинели пусна в своя акаунт в Туитър снимка от трюма, на която се вижда остаряла съветска радарна система за зенитни ракети. Според министъра на сигурността на Панама Хосе Раул Мулиньо товарът е незаконен, тъй като военното оборудване не е вписано в документите.

Говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че действията на панамските власти напълно съответстват на резолюциите, налагащи ембарго върху вноса на военно оборудване в Северна Корея. Хавана уточнява, че товарът се състои от компоненти за ракети, части за самолети МиГ-21 и 15 самолетни двигателя, всички те произведени в средата на ХХ век, които "след ремонт ще бъдат върнати в Куба".

Експерти от Джейнс дифенс допускат, че пратката наистина е щяла да бъде върната в Куба, а захарта на борда на Chong Chon Gang е била форма на плащане в натура за услугата. Медиите припомнят, че преди три години корабът беше арестуван в Украйна, тъй като превозваше наркотици и други контрабандни стоки.