Великобритания подписа договор с японския гигант Хитачи за изграждането на високоскоростни влакове на стойност 1,2 млрд. паунда (1,4 млрд. евро) в завода на корпорацията в североизточна Англия. Сделката между Лондон и Hitachi Rail Europe е за изграждането на 270 вагона.

Влаковете от серия 800 ще започнат да се движат по трасето Лондон-Лийдс-Йорк-Нюкасъл-Единбург през 2019 г. Министърът на транспорта Патрик Маклафлин коментира сделката като израз на намерението на правителството да инвестира сериозно в националната инфраструктура. По неговите думи модернизирането на трасето не само ще съкрати времетраенето на пътуването между някои от най-големите британски градове, но и ще допринесе за икономическото развитие на страната.

Подписаната сделка включва разработването, построяването, финансирането и поддръжката на трасето за срок от 27,5 години.

През 2012 г. Лондон подписа споразумение за 600 вагона с Agility Trains – консорциум на Хитачи с британския й партньор John Laing, които ще бъдат използвани за високоскоростна градска железница.