Преди минути в Народното събрание е внесено предложението на премиера Пламен Орешарски за Владимир Писанчев да стане председател на ДАНС, каза депутатът от Коалиция за България Димитър Дъбов.

Премиерът има сериозно мероприятие в Бургаска област във връзка с годишнината от атентата в Сарафово и искаше преди да се разгледа точката за избора на председател на ДАНС да има време да представи позицията си пред ПГ на КБ, заяви малко по-рано пред медиите лидерът на левите социалисти Сергей Станишев за това защо се бави изборът на председател на агенцията.

Имаше широко изслушване в парламента на двамата кандидати за поста председател на ДАНС, но заради спецификата на службата няма как всичко да бъде казано публично в медиите, поясни Станишев. Защото във всяка една държава тези служби не са изцяло на показ пред обществото, добави той. Доколкото си спомням никога не е имало в историята на България толкова сериозна изслушване на кандидати за подобна служба, посочи Станишев. А сега бяха поканени представители на президентската институция, на прокуратурата, на ВКС - беше много сериозно изслушване, заключи той.

Цялата проучвателна дейност по разработката "Галерия" е свършена от ГДБОП, в ДАНС има съвсем малко работа по него - след като вече всичко е било изяснено, отговори Дъбов на въпрос на медия. Малко ми е трудно да кажа как са изглеждали нещата преди 5 г., не допускам, че е имало нарушения при прилагането на СРС.

Няма нарушения на закона - там има констатирани 230 разговора на г-жа Татяна Дончева с бившия директор на служба НСС г-н Чобанов, от негова страна - 250 разговора със служители на ДАНС, досещате се, че и в това има нещо нелогично и то за кратък период от време. Разбира се, част от информацията по това дело е класифицирана и няма как тя да стане публична, посочи Дъбов.