Интелигентен електронен скалпел може буквално да надушва ракови образования, което ще подобри и облекчи много работата на хирурзите, съобщава Би Би Си. Разработката е на учените от Imperial College London.

Новият инструмент има сензори, които по време на хирургическата намеса откриват и най-миниатюрните разсейки и насочва лекаря да ги отстрани. В противен случай, както става при много операции досега, пропуснати части от раковото образование впоследствие се разрастват отново. Според началните резултати от приложението на новия инструмент, умният скалпел, наричан iKnife, безпогрешно изпълнява задачата си, пише списание Сайънс транслейшънъл медисин. Вече започват клиничните изпитания на откритието.

При досегашната практика хирурзите отстраняват и тъканта, намираща се около болното място и изпращат проби за анализ, но това отнема време. За момента при един от всеки петима пациенти, оперирани от бучки в гърдите се налага втора, а при операциите от рак на белия дроб съотношението е 1:10.

iKnife използва висока температура, за да отстранява раковите образования. Умният скалпел е снабден с много чувствителен "нос", т.е. спектрометър, който улавя отделяния при интервенцията дим и разграничава светкавично "миризмата" на изгорени ракови клетки и тази на здрава тъкан. Информацията се подава от компютър на лекаря за секунди, така че хирургът знае докъде да реже.