Дванадесет американски конгресмени внесоха нова резолюция в Конгреса, втора в последните два месеца, с искане Македония да бъде приета в НАТО на предстоящата среща на върха във Великобритания през септември.

Американските конгресмени начело с председателката на групата за приятелство с Македония Кандис Милър внесли резолюцията в Комисията за вътрешни работи на Конгреса, в която искат Македония да бъде приета в състава на Алианса на предстоящата среща на върха през септември в Кардиф.

"Призоваваме администрацията на Държавния департамент да работи с Гърция и съюзниците в НАТО, така че двустранният спор да не стои на пътя за приемането на Македония, което би допринесло за стабилността в региона, особено във връзка със събитията в Украйна. Искаме от държавите членки на НАТО да отправят официална покана за членство на Македония на предстоящата среща на върха във Великобритания през септември", се казва в текста на резолюцията.

Американските конгресмени посочват, че Македония активно участва в мирните мисии, че има решение на Международния съд Гърция да не блокира членството в НАТО и че според МВФ и Световната банка Македония е икономически готова за пълноправно членство. Бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън заяви пред Македонската телевизия, че страната заслужава да стане членка на Алианса.

"Няколко пъти ясно заявих, че Македония е готова за членство в НАТО и че трябва да се отправи покана. Надявам се, че здравият разум ще надделее и спорът с името ще се разреши", заяви Робъртсън. Той смята, че разширяването на Алианса трябва да продължи и че всички държави, които изпълняват критериите, трябва да станат членки.