Много често грешим, като се грижим за имунната система само през студените месеци. Оказва се, че повече от 20% от простудните заболявания се развиват през лятото. Причината е, че целогодишно около нас циркулират причиняващите ги риновируси. Ситуацията става даже по-сложна заради ентеровирусите, чиито инфекции се характеризират с повръщане и разстройство. В комбинация рино- и ентеровирусите могат да сринат организма. От какво да се пазим в горещите дни?

1. Лошият климатик
Макар че често климатикът е единственото спасение от жегите, все пак трябва да сме внимателни при употребата му. Голямата температурна разлика на външната и вътрешната среда не дава възможност на организма да се адаптира към новите условия - създават се условия той бързо да се преохлади или да не се справи с топлината. Мнозина спят на климатик през лятото. В този случай, настинката и схващанията са гарантирани. Не само изкуствено предизвиканата ниска температура обаче е проблем. УНГ- специалистите често напомнят, че основният враг на здравето са непочистените филтри на охлаждащия уред. Те са добра среда за развитие на вредни болестотворни причинители, които при пускането на машината се разпространяват в затвореното помещение. Вдишваме ги и неразположението е налице до няколко дни. Затова климатиците трябва да се почистват на всеки 2 седмици и настройват за не по-малко от 22 градуса. Разликата между температурата вън и вътре трябва да е до 5-7 градуса.
2. Ледените напитки на екс
С бързото гълтане на прекалено изстудена напитка си причиняваме шоковото охлаждане на гърлото. Резултатът, дори от малко количество „режеща" бира, може да причини спазъм на гърлото. Рязкото и бързо понижаване на температурата срива имунитета на лигавицата и тя става чувствителна, с което се „отваря врата" към всякакви инфекции. Нашествениците са вируси и бактерии като стрептококи, стафилококи, хемуфилус инфлуенца. Активизират се и я атакуват дори тези, които постоянно я обитават и обичайно не предизвикват никакви здравословни проблеми. Започват болки в гърлото, трудности с преглъщането, макар и за кратко е възможна даже пълна загуба на гласа. Най-добре не поемайте рискове и изчакайте напитката да се „отвърне" преди да пиете от нея.
3. Опасностите по време на път
С новите дестинации през летните пътешествия увеличаваме и броя на новите вируси, с които се среща организмът ни. Но опасностите дебнат не само на екзотични места. Най-често проблемите започват още в часовете, в които сме затворени в самолет, автобус или друго превозно средство с много пътници. Ограниченото пространство, липсата на добра вентилация, по-сухият въздух и многото хора около нас са идеална среда за разпространение на вируси и бактерии. Хитър трик е да имате в себе си спрей с морска вода за нос, с който да промивате носа от време на време. Така едновременно овлажнявате лигавицата и отмивате вредни микроорганизми. Антибактериалните кърпички и гелове за ръце също са добра идея.
4. Мокрите бански
След къпане температурата на тялото пада. Влагата, която се изпарява, може да доведе до преохлаждане, особено във ветровито време. Затова мокрите бански често са виновни за неприятните цистит или бяло течение. Добре е да подсушите тялото веднага и да се преоблечете със сух бански.
5. Избегнете преохлаждането!
То може да ни причини бактериална инфекция (ангина, отит) или вирусна (остро възпаление на горните дихателни пътища, простуда). За да не се стигне до там, е добре да подсилим имунитета си. Приемането на Шуслерови соли №3, №5, №8 през целия летен сезон ще помогне да бъдем здрави. №3 пази от настинки и грип, №5 дава тонус и бодрост, №8 регулира потенето и разпределянето на течности. Необходими са по 3 таблетки от всяка сол всеки ден поне месец. Същата комбинация се ползва и при летните вирусни инфекции с диарии, тогава солите се приемат на всеки час по таблетка до подобрение.