С листовки "Спаси Гери, ти може да си следващият" десетки протестиращи посрещаха минувачите пред Съдебната палата в София.

Този протест, за разлика от шумните шествия в центъра на София е за една човешка съдба. Плакати с въпроси кой ще плати страданията на Гергана Червенкова за несправедливия затвор и обвинение и дали едно извинение от Цветан Цветанов стига, можеха да се прочетат сред жените и мъжете с фланелки "Няма да дадем Гергана".

"Една част от хората, които идват да ме подкрепят са мои приятели и близки. Които вярват в моята невинност и имам тяхната подкрепа. По-голямата част, обаче, са непознати хора, които са запознати с моя случай и са се убедили, че има грешка. Моята ситуация е, че утре може да бъдат и други. Хората идват, защото това може да се предотврати и за в бъдеще", каза за БГНЕС Гергана.

"Законите са измислени за хората, извършили престъпления. При нас трябва да има повече доказателства за престъпление, ако въобще има престъпление. Аз се боря моите доказателства да бъда приети от американските институции, да бъда разгледани. Те могат да преосмислят искането си за екстрадиция. Иначе тук съдът е независима институция, тя решава само екстрадиционното производство, тя не търси вина по договори и закон дали има извършено престъпление. Аз вярвам, че те ще отсъдят по най-правилния и законен начин. Вярвам, това е последното, в което имам вяра. Ние всички се борим да има ред и законност и вярваме в тази институция, не можем да спрем да вярваме, защото е много страшно, ако не вярваме в институциите. Нещата се нареждат и ще се наредят", каза Гергана Червенкова.

Тя е заплашена от екстрадиране в САЩ за обвинения, за които се предвиждат 68 години затвор. Докато чака решението на съда обаче на нея й беше наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Тя престоя в ареста няколко месеца. На 2 юли Софийският апелативен съд пусна от ареста Гергана Червенкова под гаранция от 1000 лева.

Гергана Червенкова, работила в сайт за онлайн търговия с лекарства, докато един ден животът й се преобръща и тя вече е в следствения арест, но се надява "България да не допусне такова безумие!". Близките й се опитват да кажат, че обвиненията срещу нея са абсурдни, а Гери само е изпълнявала работата си - трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма "Юромедонлайн ООД".

Животът на Гери се преобръща, когато след посещението си миналата година в САЩ, Цветан Цветанов обяви по телевизията, че е разкрит (съвместно с американците) и задържан "основния организатор" на българо-американска организирана престъпна група. Тя (Гергана Червенкова) била обявена за издирване от САЩ.

До 19 юли съдът очаква от ГДБОП всички събрани у нас по случая веществени доказателства. Чакат се и важни за съдбата на Гергана документи от САЩ, обясни адвокатът й Златка Стефанова. Заседанието по делото срещу Червенкова е на 19 юли. Час преди това от 8 часа е организиран отново протест в нейна подкрепа пред Съдебната палата.