Планът за операцията срещу стрелеца Петко Петков в Лясковец не е сработил. Полицаите е трябвало да проникнат от три места, но от третото място не са успели. Това обясни вътрешният министър Цветлин Йовчев пред bTV.

По закон главният секретар на МВР подписва такива операции, но прякото планиране е под ръководството на областния директор във Велико Търново. Изводите, които са направени, че в дома на Петко Петков има риск, са правилни, но това не значи, че няма да се влиза, посочи още той.

Йовчев за пореден път обясни, че операцията се е наложила, тъй като Петков е можело да започне да стреля по деца.

Определено по тази операция има риск и затова е имало тренировки. Именно в такава ситуация аз обясних защо има трагичен завършек, защото лицето ги е чакало в засада. Едни 10-15 сек. не са достигнали на отряда да си свърши работата. Големият проблем е че лицето е било предупредено Планът не е сработил те е трябвало да проникнат от три места, но не са успели от третото място, обясни още министърът.

Аз съм гърбът на главния секретар на МВР. Светлозар Лазаров си предложи оставката още в първия момент, но аз казах, че това не е добър ход. Ще пазя всеки, който си изпълнява задълженията в МВР, зарече се министърът на вътрешните работи.

Той заяви, че специално за случая с изчезналият баща на Сашко ще има по бързо решение, от колкото при този с неоткриваемите Братя Галеви. Вътрешният министър е обеден, че и в двата случая ще има развитие – рано или късно. Йовчев призова институциите да не се обвиняват взаимно.

„Ако знаехме къде са Братя Галеви, досега да сме предприели действия по тяхното екстрадиране“, отговори министърът на въпрос знае ли МВР къде са двата дупничани.

Необходима е много по-голяма ефективност при действията ни с прокуратурата. Така коментира Йовчев думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че МВР се е превърнало в регистратор на престъпления.