Иска се уволнението на Камен Ситнилски и уволнението на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. Това стана ясно след продължилото повече от два часа заседание на Етичната комисия на ВСС, предаде репортер на БГНЕС.

На заседанието на комисията беше разгледан казусът с разпространените в публичното пространство СРС-та, хвърлящи съмнения върху избора на членовете на ВСС от прокурорската квота, предаде репортер на БГНЕС. "Комисията взе решение, че са налице достатъчно данни за извършени нарушения на правилата на Етичния кодекс на българските магистрати от част от участниците в изнесените записи. Ще бъдат внесени предложения за налагане на дисциплинарни наказания, те трябва да бъдат внесени от 1/5 от членовете на ВСС, но поради чисто технически причини това най-вероятно ще стане през следващата седмица, тъй като до края на седмицата има много текуща работа. Предложенията ще бъдат внесени в максимално кратък срок, така че да се образуват дисциплинарни производства до края на месеца", съобщи председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров.

"Не срещу всички участници ще се направят предложения за налагане на дисциплинарни наказания. Срещу Румен Боев и Миглена Тянкова и Христо Георчев няма да се внасят предложения", уточни той. Сметнахме, че по отношение на Румен Боев не може да се извлекат достатъчно доказателства за нарушаване на етичните правила от негова страна, обясни Тодоров.

Ще се внесат предложения за налагане на дисциплинарни наказания на трима от участниците в разговорите – окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и членът на ВСС Камен Ситнилски, заяви Ясен Тодоров. Той подчерта, че за член на ВСС няма друго възможно наказание освен уволнение. Тримата са нарушили принципите за независимост, почтеност и благоприличие.

Има една граница, отвъд която не е редно да се упражнява нерегламентирано влияние върху тези, които евентуално ще гласуват за теб, коментира председателят на комисията. Във ВСС вече е внесено искане от главния прокурор Сотир Цацаров за отстраняване от длъжност на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. Вероятно искането ще бъде разгледано още утре на заседанието на ВСС, което на практика означава, че още утре Емил Христов може да бъде уволнен.

"Единодушни бяхме, че ВСС не може да остане безучастен и глух за общественото мнение. Не действаме под натиск на улицата, но твърдо заявяваме нашата воля да се борим с всички порочни практики в съдебната система, които създават негативни нагласи у обществото", подчерта председателят на Етичната комисия.

Скандалът започна, когато в сайта "Афера" бяха публикувани разговори от миналото лято, свързани с изборите за членове на ВСС от прокурорската квота. Оказа се, че разговорите са записани със специални разузнавателни средства, а основната тема, която се обсъжда в тях е подкрепа за Камен Ситнилски и колегата му Румен Боев при избора на членове на Висшия съдебен съвет.

След като бе изслушан на 15 юли, самият Ситнилски разказа, че е предложил да се проведе анонимна анкета сред делегатите, избрали него и останалите членове на ВСС от квотата на прокуратурата. Трябва да се зададат два въпроса: "Някой въздействал ли е, манипулирал ли е вота?" и "Кой е този някой?". Ако колегите отговорят с "да, еди кой си манипулира вота" – да си заминаваме. Ако колегите отговорят "не" – продължаваме работа, заяви Ситнилски. Той обаче призна, че би напуснал съвета само и единствено, ако се докаже, че наистина е имало манипулиране на вота. Запитан как си обяснява искането за неговата оставка, Камен Ситнилски заяви: "Не мога да си го обясня. Няма никакво обяснение за това, което става пред ВСС, освен това, че хората не са добре информирани". Ситнилски заяви, че няма обяснение защо са разпространени тези записи. Запитан чий интереси е засегнал той отговори "може би на този, който има интерес да няма стабилно ръководство в съдебната система и системата често да се тресе от скандали, да се пропуква, аз ако го знаех кой е отдавна да съм го обявил".

Освен него на изслушването бяха повикани и апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, както и Миглена Тянкова (председател на Окръжния съд - Хасково), и Христо Георчев (председател на РС - Свиленград).

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи на 11 юли, че е възложил на отдел "Инспекторат" да извърши проверка на двама магистрати във връзка с разпространените записи от СРС, свързани с избора на Камен Ситнилски за член на ВСС. "Записите от СРС са действителни, резултат са от експлоатирани съвсем законно СРС-та, и те са експлоатирани по действащо висящо наказателно производство, срещу магистрат", призна Цацаров. Ще бъдат проверени от инспектората апелативният прокурор на Бургас и окръжният прокурор на Хасково. Ако за тях се установят нарушения ще действам съответно правомощията на закона, категоричен е главният прокурор. "Записите са резултат от СРС, то е по искане на бившата ГДБОП. До 19 април тези записи са пребивавали в БОП, след 19 април 2013 година са приобщени с постановление на наблюдаващия прокурор към делото", обясни Цацаров.