Лекари от три болници спасиха живота на 8-годишно дете с пробит черен дроб. На 15 март малчуганът карал колело в родния си град Мездра, но паднал тежко. Дръжката на велосипеда се забила в корема му и пробила черния дроб. Хлапето останало проснато неподвижно на улицата, а неговата приятелка хукнала да вика майка му.
„Когато отидох, той едва си поемаше въздух”, разказва за „Преса” майката на момчето Искра Василева. Линейката дошла за минути и закарала пострадалото дете във Враца. Лекарите там направили 4-часова животоспасяваща операция, спирайки кръвоизлива в дроба. Още същата нощ малкият пациент е преместен с реанимобил в детската хирургия в „Пирогов. Там медиците правят втора спешна операция, която криела огромен риск. След седмица състоянието на детето се подобрило, но скенерът показал, че има прекъснат голям жлъчен път и в черния му дроб продължават да се събират течности и гной.

Наложила се трета операция – този път във ВМА, където има специализирана клиника. На 4 април малчуганът е опериран трети път – изрязан е половината от черния му дроб, но животът на детето е спасен. „Успяхме да се справим без капка кръв, а останалият дроб вече се възстановява”, посочва водещият хирург проф. Никола Владов.

Вчера малкият пациент е изведен от реанимацията и преместен в отделение. Момченцето пак иска да кара колело, но обещава, че вече ще бъде внимателен. „Много благодаря на лекарите, които ме спасиха. Ще стана хирург, и то не какъв да е, а като проф. Никола Владов – чернодробен”, обещава тържествено детето пред родителите и лекарите, спасили живота му.