Архитектът Георги Христов намери начин да изчисли броя на протестиращите в София чрез формули, които са приложими за статична или подвижна група.

Когато изчислява броя на хората в неподвижна група, той определя площта, която заема тя, както и плътността на множеството. Архитектът задава примерни параметри: за много гъсто – 5 души на кв. м., средно плътно – 1 човек на кв. м. и рехаво – 0,5 души на кв. м.

Христов обяснява как може да се изчисли броят на хората при подвижна група. За целта той застава на едно място и прокарва мислена линия, наблюдавайки средния брой на хората, които преминават през мястото за единица време. По този начин той изчислява всеки ден броя на протестиращите и достига до заключението, че на площад “Независимост” всяка вечер се събират между 7 000 и 10 000 души преди тръгването по традиционния маршрут. Георги Христов подчертава, че пиковият час преди потеглянето на шествието е между 19.45 и 20:00 часа и добавя, че данните на МВР за броя на протестиращите се публикуват към 19.30 часа, когато все още не са се събрали всички демонстранти.

Според формулите си арх. Христов е изчислил и броя на хората от вчерашното шествие по бул “Цариградско шосе” – 28 000 души. В блога си той отбелязва, че данните, които е публикувал са приблизителни.