Двама висши служители на МВР и трима редови полицаи ще бъдат наказани за провалената операция в Лясковец на 14 март. Тогава при опит да бъде задържан, барикадиралият се в дома си 53-годишен Петко Петков уби командоса Емил Шарков и рани трима негови колеги.

Наказанията идват след приключване на проверката на инспектора на МВР за причините за провала на операцията. Резултатите бяха съобщени вчера от вътрешния министър Цветлин Йовчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.
С поста се разделя шефът на Областната дирекция на полицията в Търново Христо Христов.

“Лично аз съжалявавам за това, защото резултатите му са изключително добри, но ако трябва да го направя, ще го направя”, каза вътрешният министър.
Предшественикът на Христов Живко Коцев, който сега е разузнавач в националната полиция, също ще бъде дисциплинарно наказан. Той няма да има право да участва в конкурси за повишение.

“Действията на други трима са обект на дисциплинарни производства, по които предвиденото най-тежко наказание е уволнение”, съобщиха по-късно от МВР.
За един от тях  материалите ще бъдат предадени  на прокуратурата
Ще бъдат уволнени и двамата полицаи, които на своя глава ден преди акцията снимат къщата на Петко Петков. Това са Радослав Георгиев и Павел Ангелов, който е бил охрана на бившия премиер Бойко Борисов по времето, когато е бил главен секретар.

“Основната причина за трагичния изход са неадекватните им действия. Не е ясно с каква цел са отишли да снимат къщата на Петков”, каза Йовчев. Главният секретар Светлозар Лазаров пък съобщи, че единият от МВР служителите вдигнал скандал на Военна полиция, че го проверяват, след като стрелял във военното стрелбище във Велико Търново.

Третият отстранен е шефът на сектор “Криминална полиция” Калоян Михайлов. Той е началник на Ангелов и Георгиев. Михайлов не бе споменат поименно от Йовчев, но министърът уточни, че ще има и други наказани.

Всички действия по провеждане на операциите са законни, спазени са нормативните изисквания в МВР, показала проверката. Вината на Живко Коцев и на досегашния шеф на РДВР Христо Христов, който преди е бил началник на РПУ-Горна Оряховица, е че не са изпълнили указанията на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев.

През 2012 г. Георгиев спира акцията по залавянето на Петков заради “непремерен риск”. Той дава указания да бъдат използвани всички оперативни средства, за да се изземе оръжието му. “Резолюцията е правилна, но от указанията не е произлязло нищо”, каза Йовчев. “Единствено е изпратен районният инспектор, което е несериозно”, добави той.

Втората причина за провала е, че планът не е сработил. Баретите разчитали на изненадата и че ще разполагат с 10-15 секунди. Петков обаче ги чакал в засада.
Командосите трябвало да проникнат в дома му през 3 места, но не успели да влязат през входната врата.

Причината - тя била барикадирана.

“Подготовката в отряда през последните години е водена в погрешна посока като за специализирана група за задържане, а не като отряд за борба с тероризма”, каза Йовчев. Такова било мнението и на повечето командоси. “Процесът не започва от предишното управление, а доста преди това”, добави той.

Много от способите за подготовка били занемарени. “Не са тренирани, технологично и технически отрядът изостава”, каза министърът.
“Има съвременни средства, с които, ако бяха оборудвани, може би нямаше да се стигне дотук”, обясни Йовчев.

Лазаров бе по-конкретен. Той обясни, че в отряда няма устройство, с което при акция баретите да отварят врата навън, а не навътре. По повод запитвания защо не са използвани гранати със светлинно-звуков и заслепяващ ефект, уточни, че наличните били негодни за ползване. През 2012 г. на тренировки били хвърляни 200 светлинно-звукови запалки, през 2003 г. - 2500. “Основни способи буквално са изведени от употреба, хвърлянето на светлинно звукови ефекти не е като на ханбална топка”, каза Лазаров.

По отношение на отряда не се предвиждали мерки, но щяло да се наблегне на подготовката.
“Това, което се случва, е политическо мародерство. Излизат експерти, които коментират, без да имат информация. Някои от тях са преки участници в акцията в “Белите брези”. Други са били в ръководството на МВР, когато при тренировка на СОБТ загинаха двама, но тогава не ги чух да искат оставка”, завърши Йовчев.


Наказаният шеф Христо Христов:
Щом това е решението, ще го  приема


“Нищо не мога да коментирам, независимо дали съм съгласен, или не. Не съм имал възможност да се запозная с материалите от проверката. Но след като това е решението на ръководството, не мога да не го приема", каза гл. инсп. Христо Христов. Шефът на РДВР-Велико Търново, не бе получил заповед за освобождаване.
Христов бе назначен със заповед на министъра от 28 юни 2013 г. за срок от 1 г. В МВР е от 1991 г. До 1997 г. е бил разузнавач в полицията. Вероятно функциите му ще поеме заместникът му Илиян Личев.

Бившият шеф на търновската полиция комисар Живко Коцев не бе открит за коментар. Не вдигаше телефона си и криминалистът Павел Ангелов

Пускат майката на убиеца Петко на свиждане в затвора

Майката на Петко Петков - 76-годишната Стефанка Савова, е получила разрешение да се види със сина си за първи път, откакто е арестуван. Петко е в затворническата болница в София, след като бе ранен при задържането му на 14 март. В животоспасяваща операция се наложи да бъдат остранени част от червата му и единият бъбрек.

“Стефанка замина при своя братовчедка в София в събота. В неделя трябваше да се види със сина си, но не знам дали е успяла, защото още не се е прибрала в приюта”, каза вчера Петър Благинов от евенгалския център за временно настаняване.

“Откакто нае адвокат, се чувства по-спокойна”, обясни Благинов. В петък Стефанка ходила лично в районния съд, за да подаде подготвената от адвоката  Виктор Костов жалба срещу решението да бъде подложена на тройна психиатрична експертиза.

Миналата сряда по искане на прокуратурата магистратите в Горна Оряховица поискаха тя да бъде освидетелствана. Разследващите имали съмнения, че бабата е в състояние да дава достоверни свидетелски показания. Адвокатът на Стефанка пък заподозря, че искат да я отстранят от делото, защото тя е единственият свидетел, който може да даде различна гледна точка за истината при драмата в Лясковец.