Депутатите избраха днес Иво Атанасов за член на Съвета за електронни медии.

Независимостта на СЕМ се гарантира по два начина - чрез мандат и чрез ротация, заяви Атанасов от парламентарната трибуна по време на обсъждането като един от двамата кандидати за попълване на освободеното място в Съвета за електронни медии. Другият кандидат бе Радомир Чолаков. И двамата са предложени от депутати от КБ.

Виждам, че се търси противопоставяне партиен член на лява партия-експерт, представител на дясна политическа формация, но не е забранено на членове на СЕМ да бъдат партийни членове с изключение на това- да не са в ръководните органи на съответната партия, посочи Атанасов. Смятам, че като председател на медийната комисия и на културата съм правил широки обсъждания по редица въпроси. Всички досегашни мнозинства са променяли персоналния състав на СЕМ - било като сменят името или като променят бройката на членовете, за да си гарантират медиен уют. Има едно единствено изключение - през 2005 г. поех ангажимент формулата за ротация в СЕМ да работи, за да се гарантира неговата независимост, подчерта Атанасов.

Депутатите избраха Иво Атанасов със 102 гласа "за" и 4 - "въздържали се". За Радомир Чолаков гласуваха с 8 гласа "за", 6 "против" и 75 - "въздържали се".