Прокуратурата е повдигнала обвинение на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Златанов е привлечен като обвиняем заради длъжностно престъпление. Неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата по преписките – са част от констатираните нарушения, съобщиха заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и зам.- градският прокурор Роман Василев. Сарафов съобщи, че са иззели тефтер, в който Златанов отбелязвал директиви за хода на определени преписки.

Един от хората, които най-много фигурират в преписката е президентът Росен Плевнелиев, като прокурорите не пожелаха да кажат дали е засегнато лице или е давал директиви. Те казаха още, че имат яснота кой е поръчителят, но не пожелаха да кажат.

Ще бъдат разпитани всички засегнати по някакъв начин в това тефтерче, включително и президентът, и ще се направи връзка доколко написаното в бележника на Златанов фигурира във входящите и изходящите преписки на комисията и като решения са качени на сайта. "Има и директива, записана в тефтерчето - Е.Д, депутат от ГЕРБ, до месец да се "удари".