Писмо в бутилка, хвърлено в морето в Германия преди 101 години и смятано за най-старото в света, беше предоставено на внучката на подателя.

Един рибар намерил бирената бутилка с надраскано послание в Балтийско море край северния град Кил преди месец.

"Това със сигурност е първият път, в който откриваме толкова старо писмо в бутилка, още повече че бутилката е непокътната", каза Холгер фон Нюхоф от Международния морски музей в град Хамбург в Германия.

Учените идентифицирали автора и успели да проследят потомството му до 62-годишната му внучка Ангела Ердман, която живее в Берлин. "Беше невероятно. Това беше особено емоционален момент, дори се просълзих", казва Ердман. Тя беше първата, която можа да докосне кафявата бутилка в музея в Хамбург. В бутилката има пощенска картичка с молба човекът, който я намери, да я върне заедно с посланието до адреса на подателя в Берлин.

На базата на посочения адрес учените успели да определят, че изпращачът на писмото е 20-годишният Рихард Плац, син на хлебар. Той хвърлил бутилката в Балтийско море по време на екскурзия през 1913 г. Специалист по генеалогия открива Ердман, която никога не е виждала дядо си Плац. Той е баща на майка й, починал на 54-годишна възраст през 1946 г. Според Фон Нюхов, сравнение на буквите в писмото с почерка на Плац потвърждава "без съмнение", че той е авторът.

Изненадващото откритие подтиква Ердман да се задълбочи в историята на рода й, за да научи повече за дядо си, социалдемократ, който обичал да чете.

Голяма част от написаното на картичката е трудно четимо заради дългото време и влагата, казва Фон Нюхов. Писмото ще бъде изложено в музея в Хамбург, Германия, до 1 май. След това експерти ще опитат да разчетат останалата част от съобщението.

Предишното най-старо писмо в бутилка според Книгата на рекордите Гинес датира от 1914 г. То прекарало в морето почти 98 години преди да бъде намерено.