Продължава издирването на двамата затрупани миньори от свлачището в рудник "Ораново" край Симитли, станало в 9.30 часа вчера сутринта.

Спасители на смени вече 20 часа продължават издирването на 300 метра под земята на 35-годишния Иван Лазаров и 42-годишния Николай Михайлов.

Към тази сутрин е разчистено едва половината от 45-метровото свлачище от кал и камъни, което уби двама миньори. След обяд вчера бяха извадени телата на 40-годишния Асен Стойнев и 45-годишния Христо Младенов.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е на място и тази сутрин. Той каза пред БНТ, че спасителите са се натъкнали на огромна скала, което затруднява действията им. Вкарана е нужната техника, тази сутрин ще влезе още екип от специализираната минна служба, за да не се прекъсва работата и да се спасят затрупаните миньори, каза Стойнев.

На въпрос дали е направено всичко необходимо по отношение на спасителните мерки още в началото: "Едно е да има спасителен отряд от доброволци, съвсем друго е да има специализиран екип, който да е оборудван с нужната техника. Този специализиран екип се намира на приблизително 50 километра от тук. Да, всяка мина трябва да има отряд, но той е съставен от доброволци. Наистина създадена е организация, но докато дойде специализираният екип е минал приблизително един час", каза министърът. Той заяви, че ще се търси отговорност дали са спазени условията на труд.

Тази трагедия, за съжаление, се е случвала и преди. Това означава, че трябва да се обърне голямо внимание на условията на труд – не само в мините, а и във всички браншове. Крайно време е също така синдикатите да свършат своята работа – да сигнализират, да се противопоставят срещу лошите условия на труд, призова Стойнев.

Мината в "Ораново" дава прехрана на над 200 семейства от района, тя е жизненоважна, но не може да сме поставени пред избора "живот или прехрана", категоричен е Драгомир Стойнев. Той съобщи, че прави проверка на концесионния договор. Доколкото разбирам не всичко е изрядно в този концесионен договор, каза Стойнев и уточни, че до края на седмицата ще има яснота по въпроса.