Виновник за смъртта на миньорите в мина "Ораново" е собственикът Красимир Михайлов. Така смята ръководството на Общия работнически професионален съюз (ОРСС), съобщават от съюза.

Ръководството е на мнение, че в мина "Ораново" са занижени нивата за безопасност, а за непосилния си труд работниците получават като кучета някакви си 400 лв. Безопасността и заплатата на миньорите са жертва на извънредните темпове за добив на въглища, заявяват от съюза. Те съобщават, че в мина "Ораново" работят 300 души. Всяка една мина по проект предвижда определено натоварване за въгледобив.

"Факт е, че натоварването в мината не съответства на нивото на безопасност, което трябва да гарантира живота на работниците в нея. Стремежът към бързо усвояване на въглищни пластове води до пренебрегване на нормите за сигурност. От друга страна, високото ниво на трудова експлоатация и ниското заплащане притъпява бдителността на миньорите. Хората просто не издържат на такова натоварване. Изхождайки от тези факти, можем да предположим, че първопричината за тази трагедия е алчността на собственика и административното ръководство.

За съжаление, държавата досега не е повлияла върху тези процеси - все пак става въпрос за частна собственост. Министерството на икономиката няма пълномощия да влияе на частниците и да обуздава стремежите им за печалби, което ощетява преди всичко работниците по отношение на безопасността", подчертават от съюза.

Те припомнят, че мината се експлоатира от "Пирин Ораново" ЕООД с управител Валери Манов, а едноличен собственик на "Пирин Ораново" ЕООД е "Балкан МК" ЕООД, а на "Балкан МК" ЕООД собственик е Красимир Михайлов.

ОРСС изразява своите съболезнования на близките на загиналите, а на всички миньори - солидарност и съпричастност, заявяват още от съюза.

Днес сутринта двама миньори загинаха, а други двама вероятно за тежко ранени след инцидент в рудник "Ораново". Телата на загиналите още не са извадени, а с пострадалите няма връзка. Сигналът е подаден час и половина след 10 ч., когато е станала трагедията.