"Като цяло проектът „Южен поток" ще открие 6000 работни места в България. Само в строителството ще бъдат заети 2500, а останалите в снабдяване и обслужващи звена." Това каза във Варна Георги Гегов, изпълнителен директор на „Южен поток България" АД.

Съгласно проектните документи са заложени поне 16 специалности в строителството на газопровода в наземната част през страната ни. Вече при експлоатацията ще работят постоянно 200 души на 3 компресорни станции у нас от общо 8 в цяла Европа – КС „Варна", КС "Лозен" и КС „Расово".

Във Варна се проведе общественото обсъждане, 25-то поред в страната, на доклада за оценка на въздействие на околната среда /ДОВОС/, което премина с гореща дискусия. Новият кмет на Варна Иван Портних откри срещата с пожелание за добър старт. Проектната компания, вярна на принципа да изслуша всички засегнати страни, настояваше за диалог с хората край морето след презентацията. Но те нямаха търпение за въпроси и изказвания.

"Няма никакви причини за притеснения, че шумът на компресорната станция в района до Варна, докъдето отиват 4-те тръби с газ, ще надвишават нормите", категорични бяха експертите. Самите компресори са хай-тек, последна дума на техниката и по всички изисквания на ЕС. Всеки от тях ще бъде в отделно железобетонно хале,  покрито с шумопоглъщащи плоскости. Заради напатилите се в района, където съществува строената преди 10 години компресорна станция на „Мелроуз рисорсиз", проектната компания на „Южен поток" ще направи допълнително съоръжение и бариера, така че шумът и вибрациите да си останат същите както и досега – в рамките на нормите по Наредба 6, въпреки оскъпяването. Инфразвукът няма дори да се доближи до границата на човешките възприятия, категорични са експертите.

"Нямат основания и притесненията за култовия плаж „Паша дере", защото тръбите от морето, изтеглени до компресорната станция на 2 км от брега, ще бъдат закопани, драгирани на 4 м под земята. Причини за замърсяване от отпадъци също няма, защото природният газ идва от Русия в търговска кондиция, той е чист и обработен по всички параметри за директен транспорт. И затова новата компресорната станция няма да бъде сепаратор на газа като съществуващата досега в същия район, увериха инвеститорите.

Преди 2 години бе пуснат близнакът на „Южен поток" - „Северен поток", в най-екологичната държава в Европа - Германия, която е опасана от тези съоръжения с преодоляване на всички и всякакви хипотетични рискове, както ще бъде и у нас.

Това е бъдещето, ние сме в 21 век, каза пред медиите адвокат Тодор Батков, чиято къща „Батков и сие", една от големите в Европа заедно с още няколко компании от България, спечели след конкурс правното обслужване на мегапроекта.

"Високият градус и емоциите в началото на обсъждането се дължаха на недостатъчна информираност, отглас на протестите, които тръгнаха от Варна, и от напъните на една партия - ДСБ, да остане на повърхността, чийто лидер отиде в историята." Така Батков коментира деконструктивното начало на срещата по проекта в зала „Пленарна" на общината, провокирано от партийни интереси и подстрекатели, които направиха откровени опити на всяка цена да я провалят.