"Благодаря ви ЕАА, специалисти и всички мои страхотни фенове, че ме избрахте за Атлет на месеца за Европа! За мен е чест, а и голяма мотивация за СП", написа Ивет Лалова във "Фейсбук", след като стана ясно, че е избрана за атлетка номер едно на Европа за месец юни в анкетата на Европейската Атлетическа асоциация.

Лалова, която е европейска шампионка на 100 метра за 2012 година, завърши първа през изминалия месец в бягането на 100 метра от Европейското отборно първенство по лека атлетика в Дъблин. След това, най-добрата ни спринтьорка спечели бягането на 100 метра от Диамантената лига в Осло, Норвегия. Българката записа най-добър резултат в Европа за сезона 11,04 секунди при бягането си в норвежката столица. Именно в Осло преди 2 години тя спечели първата си победа от Диамантената лига. В края на месеца Лалова спечели и бягането на 100 метра от турнира от сериите "Класик" във френския град Реймс.

Украинецът Богдан Бондаренко, който се състезава в сектора за висок скок, победи в анкетата при мъжете, след като спечели и петте състезания, в които взе участие през месец юни.