Одобрихме и двете кандидатури днес за поста председател на ДАНС – Владимир Писанчев и Недялко Недялков, оттук нататък премиерът в рамките на тази седмица ще се спре на един от тях и ще го предложи на НС за утвърждаване.

Това заяви в НС председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения Димитър Дъбов след изслушване на двамата кандидати.

Заседанието премина в две части - едната, отворена за медиите, където Писанчев и Недялков представиха биографиите и концепциите си, и втората, закрита, на която те отговаряха на въпроси на депутати. Приехме решение, което ще постави начело на системата професионалист, ние не правим класиране, подчерта Дъбов.

Двамата кандидати също дадоха изявление пред медиите, в които те застанаха като екип. Така те обясниха и сходните моменти в концепциите си като в отговор на въпрос заявиха, че всеки от тях спокойно може да вземе другия за свой заместник при единствените две конфигурации.

Много интересни бяха техните коментари по повод атентата в Сарафово, скоро ще се навърши една година от него, за да не се повтаря този голям пробив в сигурността ни. Така Дъбов направи оценка на представянето на Писанчев и Недялков пред комисията. Към тях имаше въпроси на депутати за радикалния ислям, за действията на чуждите разузнавания на наша територия, за противодействието на ДАНС, за обвързаността на някои хора, работещи в ГДБОП, за тестовете, които трябва да преминат те, за да попаднат в агенцията и др. Получихме професионални отговори и двамата кандидати имаха възможности да покажат своите индивидуалности. Дъбов призна, че е имало към кандидатите и въпрос, ако се наложи дали биха разследвали и президента.

Доволни сме от изслушването, то беше много подробно, депутатите ни зададоха много въпроси, свързани с агенцията, заяви след изслушването Владимир Писанчев. Концепциите ни са сходни, защото рисковете и заплахите за страната ни са аналогични, въпрос на лична визия е коя от тези ще бъде изведена по-напред или обратно - по-назад, добави Недялко Недялков, който застана до конкурента си. Ние работим на едно и също място дълго време, не можете да очаквате големи разлики в това, което казваме, допълни Писанчев.

За разработката "Галерия" той каза, че е публикувана явната й част, останали са съобщенията от СРС-та, които няма да бъдат публикувани, защото в тях има много лична информация. В ДАНС няма лобита, има основен принцип -аполитичност и няма да изпълнява политически поръчки, посочи Писанчев. И призна, че ако той бъде избран, би взел конкурента си Недялков за заместник, като предположи, че и той би направил същото.