За трима загинали в рудник "Ораново" има потвърждение.

Загиналите миньори са Асен Стойнев от село Полето, Христо Младенов (45 г.) от с. Полена и Николай Михайлов (41 г.) от Крупник по данни на близките. Другият пострадал е Иван Лазаров. По информация от кмета на Симитли четиримата миньори са затрупани под огромно свлачище от камъни и кал.

Положението пред бариерата на рудника е напрегнато. Събрали са се близки, които искат информация, която никой не дава. Според първоначалните данни не е имало взрив в мината на газ-метан, а е станало срутване на минен хоризонт. То е станало на 1 километър навътре от входа на изходния тунел. Сигнал за инцидента бе подаден в 11.30 часа.

БГНЕС припомня, че рудникът е собственост на пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов, който придоби рудника през 2005 година. Специално за експлоатация на рудника бе създадено дружеството "Балкан-МК". Управител на рудника стана племенникът на Михайлов Станислав Тасев. Днешната авария е трета от приватизацията на рудника. През 2007 година двама миньори загинаха при експлозия на газ, а над седем души пострадаха. През есента на следващата година кално свлачище уби двама миньори. /