Делян Пеевски (ДПС) и Иван Иванов (БСП) не могат да бъдат възстановени като депутати, защото са били избрани на други позиции в държавния апарат. Това се казва в позицията на Българският хелзинкски комитет (БХК) по делата, заведени от ГЕРБ пред Конституционния съд с искане двамата да загубят статута си на народни представители поради несъвместимост.

Депутатът от БСП Иван Иванов изкара около два часа на поста зам.-вътрешен министър, след което бе отстранен заради връзките си с бившата силова групировка СИК. Делян Пеевски пък беше избран за шеф на ДАНС на 14 юни, но последвалите масови протести доведоха от отмяна на назначението му.

Оттогава Пеевски не е стъпвал в Народното събрание, изчаквайки Конституционния съд да реши казуса му.

За разлика от Пеевски Иванов участва в пленарни заседания след неуспешния си опит да стане заместник-министър.

Изборният кодекс и Правилникът на Народното събрание дават възможност на избрани за депутати да се връщат в парламента, но само ако са били освободени от позицията на министър. Подобна възможност не е предвидена, ако те бъдат назначени на друга позиция в държавната администрация, включително заместник-министър или шеф на ДАНС. С тези мотиви ГЕРБ иска от съда да ги обяви в несъвместимост и да прекрати депутатските им мандати.

БХК твърди, че по силата на конституцията депутатските пълномощия на Пеевски вече са прекратени с подаването на оставката му, без да е необходимо изрично решение, с което Народното събрание да приеме тази оставка. Един от аргументите на ДПС, че Делян Пеевски има право да се върне в парламента, е, че институцията не е гласувала неговата оставка.

"Няма значение, че НС е бездействало да приеме такова решение – защото Народното събрание и господин Пеевски не могат да си сътрудничат, за да избегнат действието на Конституцията. Те могат само да опитат, както е в процесния случай, но не могат да имат успех", се казва в мнението на БХК до Конституционния съд.

По отношение на Иван Иванов организацията заявява, че няма значение колко време е продължило изпълнението на друга държавна служба, която води до конституционна несъвместимост с дейността на народния представител.

"Няма значение и дали Иванов е подал оставка и дали Народното събрание е приело тази оставка. С назначаването му за заместник-министър е настъпила несъвместимост, която Конституционният съд следва да установи и да обяви прекратяване на мандата му", казват от БХК.