"Галерия" е мит, отсече пред bTV изпълняващият длъжността председател на ДАНС Владимир Писанчев. Писанчев е и един от двамата кандидати за постоянен шеф на Агенцията, които ще бъдат изслушани днес в НС.

Името на Писанчев стана известно след разработката “Галерия“, която започна заради несъществуващия вече сайт “Опасните“ и при която бяха подслушвани журналисти. Тогава имаше съмнения за изтичане на секретна информация от ДАНС.

Част от делото „Галерия“ беше разсекретено преди дни.

Вижда се, че няма подслушване на сто журналисти и сто политици, коментира Писанчев. Той обясни, че не знае конкретната причина, която е наложила да се отвори делото.

На мен просто ми беше разпоредено да отворя това дело. Въпроси за мотивите - защо и как, се обърнете към хората, които ръководеха ДАНС по това време.

Той обясни, че основният му приоритет, ако бъде избран за председател на ДАНС, ще бъде борбата  с „икономическата криза” и “да напълним бюджета”.

Влидимир Писанчев и Недялко Недялков са двамата кандидати за шеф на ДАНС.

Те ще бъдат изслушани от парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и използването и прилагането на специалните разузнавателни средства, и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения днес.