При срутване в рудник Ораново бяха затрупани четирима миньори. Двама от тях са загинали.

В 12.55 часа е изваден първият пострадал, който е закаран директно в реанимацията на МБАЛ-Благоевград. Очаква се всеки момент да бъде изваден и вторият оцелял. Екип чака пред входа на мината, който също ще го транспортира за реанимацията.

Не е имало взрив в мината на газ-метан, а е станало срутване на минен хоризонт. Срутването е станало на 1 километър навътре от входа на изходния тунел. Сигнал за инцидента бе подаден в 11.30 часа.

На портала на рудник Ораново се събират близки на смяната от село Полена, която е влязла сутринта в рудника първа смяна. Някои от близките припадат. Досега никой не ги е уведомил какво се е случило в мината.

От МИЕТ съобщиха, че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пътува към мястото на инцидента. Екип на Федерацията на независимите синдикати на миньорите, начело с председателя на федерацията – КНСБ Валентин Вълчев също се е отправил към Симитли.

БГНЕС припомня, че рудникът е собственост на пернишкия бизнесмен Красимир Михаилов, който придоби рудника през 2005 година. Специално за експлоатация на рудника бе създадено дружеството "Балкан-МК". Управител на рудника стана племенникът на Михаилов Станислав Тасев.

Днешната авария е трета от приватизацията на рудника. През 2007 година двама миньори загинаха при експлозия на газ, а над седем души пострадаха. През есента на следващата година кално свлачище уби двама миньори.