Ако винаги имате място за десерт, вече имате идеалното оправдание, защото е много вероятно да притежавате гена на глада.

Склонността ви към сладкиши и изобщо към всякакви храни може би е скрита в гените. Учените казват, че над 50% от цялото британско население са носители на този ген и никога не успяват да почувстват какво е да си заситен.

Генът се нарича "FTO" и е открит за първи път преди няколко години. Изследванията показват, че носителите на гена е 70% по-вероятно да страдат от затлъстяване. Освен това те поглъщат над 200 допълнителни калории на ден и тежат повече от средностатистическите си сънародници с нормално тегло.

Британски екип изследователи проучили как стоят нещата при младите мъже, като измерили нивото на хормона грелин, отговорен за чувството за глад. Обикновено нивата този хормон в кръвта са доста високи преди хранене, но след обяда или вечерята намаляват рязко. Но при мъжете с "гладния ген" хормонът остава на сравнително високо равнище, дори след обилно хранене.

Във втория етап от изследването специалистите показали различни снимки на храни и помолили участниците да споделят, колко привлекателни са те за тях. Оказва се, че дори непосредствено след хранене, тортите и сладкишите все още действат изкушаващо на хората с гена на глада.