Полски депутат живее като имигрант в Лондон, като си търси работа и апартамент и преживява със 100 паунда на седмица, за да разбере защо толкова много поляци предпочитат Великобритания пред родината си.

Следвайки примера на стотици хиляди свои сънародници, Артур Дебски пристигнал през уикенда с нискотарифна авиокомпания, със смътно предложение за покрив над главата си от "сръбско момиче в Нюъм", с което се запознал чрез Фейсбук. "Не зная какво ще правя там. Аз съм на 45 г., английският ми език не е блестящ. Ще трябва да работя със собствените си ръце, може би в кухня или в магазин", каза Дебски пред британския вестник "Дейли телеграф" преди да напусне родината си.

Той иска да разбере какво привлича толкова много поляци към Великобритания въпреки факта, че страната им има една от най-успешните икономики в ЕС. След присъединяването на централноевропейската страна към съюза през 2004 г. над един милион полски граждани са се установили във Великобритания. Около 70% от младежите в страната смятат да емигрират, показват социологически изследвания.

"За Полша е опасно, че толкова много наши младежи мислят да напуснат", заяви Дебски, който е депутат от либералната опозиционна партия Твое движение. "Искам да видя защо системите във Великобритания работят, а в Полша – не. Искам да разбера защо хората във Великобритания са щастливи, а ние, поляците, не сме. Трябва да кажа на Полша и на нашето правителство какво работи във Великобритания и да донеса тези неща в Полша", каза още депутатът.

Изследване на компанията за пазарни проучвания Ипсос установи, че 72% от поляците, които живеят във Великобритания, смятат да останат, тъй като създават семейство, имат деца и започват да изплащат ипотека. Същото изследване установи, че 40% от поляците смятат да кандидатстват за британско гражданство, а нови данни на полската Национална банка разкриха, че полските емигранти изпращат по-малко пари на роднините си, тъй като създават нов живот във втората си родина.

За да си създаде истинско впечатление какво е за сънародниците му да започнат нов живот във Великобритания, Дебски планира да живее с бюджет от не повече от 100 паунда на седмица. Той смята да кандидатства за работа в бюро по труда, ако не успее да намери работа чрез връзки с полските имигранти.