Българинът отделя от бюджета си в пъти повече средства за поддръжката на личния автомобил, отколкото за превенция и грижа за здравето си, показва проучване по повод Световния ден на здравето 7 април, цитирано от Нова телевизия.

Според информацията, предоставена от Българския автомобилен съюз, осреднената обща сума на разходите, които българинът прави за бензинов автомобил, е около 1267 лв. на година. В сумата по поддръжката са включени разходи като задължителните данъци, винетки и застраховки, смяна на гуми, на масла и филтри.

В същото време по данни на Националния статистически институт за 2012 г. средният разход за здравеопазване, изразходен от едно лице за година, е 212 лв. Съпоставката между двете суми на годишна база показва, че българинът отделя приблизително шест пъти повече средства за поддръжката на автомобила, отколкото за грижа за своето здраве.

Според специалисти данните показват, че все още не осъзнаваме важността на грижата за здравето. Чрез тази статистика се цели да се провокират хората да се замислят върху важното значение на превенцията. Всички проучвания показват, че редовната профилактика е водещ фактор за откриването на опасните болести в ранен стадий. Това от своя страна води до тяхното лечение.

Изследване на НЗОК пък показва, че миналата година над 3000 българи по-малко са отишли на задължителния годишен профилактичен медицински преглед при своите лични лекари в сравнение с 2012-а. За сметка на това българинът е изключително съвестен по отношение на профилактиката на автомобила си - влага необходимото време и ресурс за преминаването на задължителния технически преглед.