Необходимостта от провеждане на операция в Лясковец е била на лице и е било необходимо наистина да се действа незабавно, тъй като е съществувал реален риск Петко Петков да използва притежаваното оръжие срещу български граждани, включително срещу деца.

Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, който представи резултатите от проверката по случая в Лясковец. Не е било възможно изчакване повече, тъй като рискът е бил сериозен наистина. Всички действия, предприети по планиране и провеждане на операцията са законни, това е абсолютно категорично. При планиране и подготовка на операцията са спазени всички нормативни изисквания в МВР и те са водени съгласно добрите практики в министерството до момента. В проверката са изследвани 3 насоки – 1 - разрешението за носене на оръжие и последващите действия, след като е изтекло това разрешение. 2, изследвани са действията по планирана операция през 2012 г. и са изследвани всички действия по планиране и провеждане на операцията през 2014 г., заяви Йовчев.

В първата насока можем категорично да кажем, че след изтичане на разрешението за носене на оръжие на Петков, не са били предприети всички действия за изземане на оръжие, има подценяване на риска по повод един човек, за когото вече е имало сигнали, че може би е неустойчив психически, добави вътрешният министър. Той подчерта, че са пренебрегнати сериозни сигнали за поведението на Петков, за да се стигне до 2012 г., когато е била извършена операция на СОБТ.

"На място тогава са изпратени служители на СОБТ. Тогавашният главен секретар Калин Георгиев е указал да бъдат използвани методи и форми, за да може да се изземе това оръжие и да се реши този проблем. Да отбележим, че планирането на операцията през 2012 също е законосъобразно, няма нарушения тогава. Резолюцията на тогавашния главен секретар е правилна и адекватна. В резултат обаче на тези указания на Калин Георгиев не е произтекло нищо, не са били предприети необходимите действия, няма отворени оперативни дела, няма ползвани оперативни средства, единствено е изпратен районният инспектор, което е несериозно. Смятаме, че както тогавашният директор на ОДМВР не е изпълнил своите задължения, така и сегашният не са изпълнили действията на тогавашния главен секретар Калин Георгиев", категоричен е Йовчев.

Едва на 20 февруари 2014 е запознат главният секретар на МВР с този проблем. Той е издал разпореждания, които са адекватни и е направил всичко, което е трябвало да направи, за да се реши проблемът, допълни Йовчев. Той каза, че основната причина за случая Лясковец са действията на служители на МВР от ОДМВР –Велико Търново. "Неясно е защо те са отишли да заснемат дома на Петков, те са установили, че той ги е забелязал и те са предизвикали неговото подозрение. Този факт, те не са го докладвали на началниците си", каза Йовчев.