Хората, които са взели участие в завземането на сградата на областната администрация в Донецк, не са жители на този град, смята редакторът в изданието „Новости Донбаса” Алексей Мацук, предаде "Обозреватель".

Той посочва, че окупаторите трудно се ориентират в местоположението на ключови административни сгради и други стратегически обекти в Донецк. В същото време, няма информация, че тези хора са руснаци, посочва журналистът.

По думите му, хората, завзели областната администрация, не се радват на особена подкрепа от населението, тъй като значителна част от участниците в проруския митинг са се разотишли след призива за щурм срещу сградата на областната администрация.

Журналистът отбелязва, че окупаторите на сградата, които наброяват около 150-200 души, са готови да се отбраняват в случай на щурм на полицията.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

По данни на окупаторите, сградата е била завзета в 03:32 часа тази сутрин и в момента се води ревизия на архивно документалната и материално техническата база.

Граждани на Донецк пък разпространиха открито писмо към и.д президента Александър Турчинов, в което искат да бъдат защитени от сепаратистите в района.

„Ние, жителите на Донецката област, сме дълбоко обезпокоени от това, което се случва в резултат на дейността на престъпни антиукраински организации в региона”, заявява се в писмото.

Сградата на областната администрация на Харков, която също бе окупирана вчера от проруски активисти, е освободена, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков на своята страница във Фейсбук. „Сградата на областната администрация в Харков е напълно освободена от сепаратисти. Работният процес започна”, посочи той.

Харковските сепаратисти пък заявиха, че бившият украински президент Виктор Янукович се е върнал в Украйна, предаде украинското издание „Цензор”. Според активистите, Янукович е пристигнал със самолет в Донецк, се съобщава на сайта „Городской дозор”.

Проруски протестиращи в Луганск са завзели склада с оръжие в окупираната от тях сграда на Службата за сигурност, предаде Ройтер, позовавайки се на местната полиция.

Неизвестните лица, които са в сградата, са завзели оръжия от арсенала в сградата, каза полицията в свое изявление.

В същото време, пътната полиция е затворила всички входове на града.

9 души са ранени по време на щурма срещу дирекцията на Службата за сигурност в Луганск, предаде УНН, позовавайки се на областната дирекция на МВР на Украйна.

По данни на полицията, седем граждани, един военнослужещ и един криминалист са получили наранявания с различна степен на тежест.