Повече от четири часа Етичната комисия към ВСС изслушва днес замесените в скандала "Камен Ситнилски" магистрати. В сряда се очаква комисията да излезе с окончателното си становище по случая.

Скандалът започна, когато в сайта "Афера" бяха публикувани разговори от миналото лято, свързани с изборите за членове на ВСС от прокурорската квота. Оказа се, че разговорите са записани със специални разузнавателни средства, а основната тема, която се обсъжда в тях е подкрепа за Камен Ситнилски и колегата му Румен Боев при избора на членове на Висшия съдебен съвет.

След като беше изслушан от Етичната комисия самият Ситнилски разказа, че е предложил да се проведе анонимна анкета сред делегатите, избрали него и останалите членове на ВСС от квотата на прокуратурата. Трябва да се зададат два въпроса: "Някой въздействал ли е, манипулирал ли е вота?" и "Кой е този някой?". Ако колегите отговорят с "да, еди кой си манипулира вота" – да си заминаваме. Ако колегите отговорят "не" – продължаваме работа, заяви Ситнилски. Той обаче призна, че би напуснал съвета само и единствено, ако се докаже, че наистина е имало манипулиране на вота.

Запитан как си обяснява искането за неговата оставка, Камен Ситнилски заяви: "Не мога да си го обясня. Няма никакво обяснение за това, което става пред ВСС, освен това, че хората не са добре информирани". Ситнилски заяви, че няма обяснение защо са разпространени тези записи. Запитан чий интереси е засегнал той отговори "може би на този, който има интерес да няма стабилно ръководство в съдебната система и системата често да се тресе от скандали, да се пропуква, аз ако го знаех кой е отдавна да съм го обявил".

Освен него днес бяха повикани и апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, както и Миглена Тянкова (председател на Окръжния съд - Хасково), и Христо Георчев (председател на РС - Свиленград).

Първа от ВСС излезе Миглена Тянкова, председател на Окръжния съд на Хасково, която трябваше да отговаря на въпросите на Етичната комисия във връзка с разговорите й с окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев. "Проблемът според мен е тежкото наследство на службите и прокуратурата, явно от там изтичат като контролирана доставка СРС-та към медиите", коментира Тянкова. Според нея с разпространените СРС-та се цели дискредитиране на конкретни личности в съдебната система. Извършва се подборен разстрел, на първо място насочен към Камен Ситнилски, заяви тя.

Малко след това сградата на Висшия съдебен съвет напуснаха и апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев. И Христов и Ванчев заявиха, че не може да става и дума за манипулации. "Преди изборa не е имaло нито един прокурор, който дa е привикaн, не е окaзaн натиск нa никого зa кaквото и дa е, обясни Ванчев. Мaнипулaция няма. Изнудване няма. Изборът минa по нормaлен нaчин и се нaблюдaвaше от всички медии и от 15 НПО-тa", зaяви прокурор Вaнчев.

Не е имaло тaйни договорки, подчертa той. Ванчев разказа, че като делегат на Събранието на прокуратурата, на което трябваше да бъдат избрани членове на ВСС от квотата на държавното обвинение, той е трябвало да гласува за Румен Боев, тъй като окръжната прокуратура в Хасково е била една от тези, които са издигнали неговата кандидатура.

Апелативният прокурор на Бургас Емил Христов пък бил упълномощен да гласува за Ситнилски. Той дори разказа, че преди Ситнилски да бъде избран за член на ВСС е разговарял с него, за да го окуражи. Ситнилски беше разколебан, той беше болен, беше във ВМА и аз му се обадих. Той беше разколебан дали да продължи с номинацията, защото имаше съмнения дали е разпознаваем сред младите колеги, разказа Христов. Пред медиите той обясни, че е разбрал за досъдебното производство срещу самия него именно от тях, че не е разпитван и не знае за какво точно е разследването срещу него.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи на 11 юли, че е възложил на отдел "Инспекторат" да извърши проверка на двама магистрати във връзка с разпространените записи от СРС, свързани с избора на Камен Ситнилски за член на ВСС. "Записите от СРС са действителни, резултат са от експлоатирани съвсем законно СРС-та, и те са експлоатирани по действащо висящо наказателно производство, срещу магистрат", призна Цацаров.

Ще бъдат проверени от инспектората апелативният прокурор на Бургас и окръжният прокурор на Хасково. Ако за тях се установят нарушения ще действам съответно правомощията на закона, категоричен е главният прокурор. "Записите са резултат от СРС, то е по искане на бившата ГДБОП. До 19 април тези записи са пребивавали в БОП, след 19 април 2013 година са приобщени с постановление на наблюдаващия прокурор към делото", обясни Цацаров миналата седмица.