На днешния ден отбелязваме професионалния празник на работещите в здравеопазването. Той се чества в България от 6 февруари 1964 г. 7 април е и Световният ден на здравето, след като на тази дата през 1948 г. е създадена Световната здравна организация със седалище в Женева, Швейцария.
Сто и осемдесет са страните членки на СЗО, които работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.

Страната ни също е член на Световната здравна организация от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги у нас, за премахване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания и превенцията на смъртността поради тютюнопушене.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.