Притеснен съм за нацията и ситуацията, в която се намираме в страната - никога не и имало такова силно противопоставяне, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Няма диалог, едните искат оставка, други подкрепят правителството. Самият аз давам всичко от себе си, за да има диалог. Това, което констатираме е, че няма диалог. Управляващите избраха реваншизма и "Атака". Най-голямата партия е извън парламента, заяви президентът.

Трябва да има диалог, необходим е диалог. Виждате как магистрала "Тракия" показа, че българите могат да градят мостове. Българският политически елит обаче изгори всички мостове. Ситуацията е много тежка, надявам се да излезем от нея. Изходът минава през диалог и желание за компромис. НС зависи от един ултранационалист, той може днес да бъде в залата, утре да не бъде, каза Плевнелиев.

Само ценностите ще ни помогнат – това искат и гражданите. Те излязоха на протест за ценностите, каза още президентът. Той е смята, че София и Брюксел са едно. Европейският съюз не е външна политика, Европейският съюз е нашето семейство, допълни Плевнелиев запитан какво е мнението му по повод коментарите на посланиците.

Нека бъда категоричен, че разделянето на България и други страни-членки на ЕС е пагубно. България е била силна единствено и само, когато е била интегрирана и е била слаба – когато е плувала в собственото си блато. Крайно време е да хвърлим камък в блатото, призова държавният глава. Според него българската политика е толкова принизена, че се търси отиграване на ситуации ден за ден, без да се дават доказателства.