Депутат от ДПС е загубил апартамента си чрез кредитиране. Той е един от тримата депутати от партията на Местан, който е подкрепил Закона за потребителския кредит на второ четене, разкри пред Нова телевизия червеният депутат Георги Кадиев. Той разказа, че негов колега от БСП е заявил, че майка му е получила 200 лв. кредит, а сега искат тя да върне 1200 лева. "За пръв път нашия парламент гласува нещо, което дойде дълбоко от сърцето му." Така депутатът от БСП Георги Кадиев коментира гласуваните на второ четене Закона за потребителския кредит. От 4-та председатели на партиите нямаше нито един лидер в залата, когато се гласуваше, каза Кадиев.

Арабски, естонски, английски фондове са инвестирали в компании за бързи кредити. "Защо не дойдат да инвестират в производство", запита Кадиев и сам си отговори: "Понеже сме държава без кучета". Той обясни английският термин "наблюдаващо куче" - институция, която следи да се съблюдава законността.

Според бившият общинар лихвата при кредитиране трябва да е морална. Кредитополучателите не мислят, това прилича на наркорапространението - да си ударят една спринцовка, после ще мислят какво ще правят. Има фирми, които прибират 60% месечна лихва, за 1 година това е около 1000 %, обясни Георги Кадиев.

Той разказа публикуван пример, при който жена взела 3000 лева за операция, върнала 2800 и има още 18 000 лв. да връща. Сега фирмите отписват 30 % от кредитите и натоварват останалите.

На въпрос на водещия Кеворк Кеворкян дали са им предлагани пари от фирми за лобизъм, Георги Кадиев каза: "Не мисля, че някой народен представител би се допрял до кървави пари".

Относно информацията, че и неговият телефон е подслушван, той обясни, че докато слушали колегата му от ГЕРБ в Столичния общински съвет Орлин Алексиев, той попаднал в интереса на службите. "Нека подслушват, няма лошо", каза Георги Кадиев.