Самолети и кораби, участващи в търсенето на изчезналия в началото на март самолет в Индийския океан, са се насочили към зоната, където бе уловен подводен сигнал. Коригирани сателитни данни изместиха фокуса на операциите по издирването на изчезналия малайзийски самолет към южната част на Индийския океан. Това заяви ръководителят на координационния център на мисията Ангъс Хюстън, цитиран от Франс прес.
Целта на операцията е да се провери дали засеченият сигнал идва от черните кутии на изчезналия „Боинг 777”, предаде AFP. „Цялата зона, в която търсим, е вероятната територия на падане на самолета. Заради новите данни обаче южната зона сега е с по-висок приоритет”, заяви Хюстън.

Китайският кораб, който засече подводните сигнали вероятно идващи от черната кутия на самолета, вече се намира в най-южната зона на издирване в Индийския океан.

Същевременно CNN съобщи, че изчезналият  Boeing 777-200 на компанията Malaysian Airlines може би умишлено е се е отклонил от зоните в обсега на радарите, след като е пропаднала свръзката с него.

"Рейс 370 е летял покрай Индонезия, след като изчезва от радарите на въоръжените сили на Малайзия. Възможно е самолетът умишлено да е изменил маршрута си, за да избегне разиолокационния обхват", отбелязва CNN.

Ръководителят на координационния център Ангъс Хюстън заяви още, че австралийските военновъздушни сили ще използват всякакви ресурси в опит да проверят акустичните сигнали в зоната, в която китайски кораб улови звуците. Австралийски и британски кораб с детектори за черни кутии вече се придвижват към зоната.

В събота издирването на изчезналия малайзийски самолет навлезе в нова фаза, след като китайски кораб прехвана сигнали, които може да идват от „черната кутия” на летателния апарат.

На 29-ия ден от издирването на самолет от полет MH370, от дълбините на Индийския океан бяха уловени серия сигнали, които представляват първата солидна следа към изчезналата машина.

Китайски кораб е уловил сигнал с честота 37.5kHz в секунда, което отговаря на стандартния сигнал, използван от сигнализационната система на черните кутии.

Сигналите могат да бъдат улавяни в периметър от 3000 метра, което дава надежда, че черната кутия е сравнително близо до кораба.